Novosti

NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI U OPATIJI Gradu Ivancu treći put dodijeljen certifikat Bussines Friendly

Utorak

Na svečanosti u Opatiji, održanoj u sklopu međunarodne konferencije u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Gradu Ivancu je u petak, 24. lipnja, po treći put dodijeljen certifikat Business Friendly (BFC).

Riječ je o certifikatu koji, u sklopu međunarodnog projekta certificiranja gradova s povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certificate In South East Europe), dobivaju tek malobrojne sredine koje kroz provedbu iznimno zahtjevnih poslovnih procesa dokažu da posjeduju odgovarajuće kapacitete i da su strateški opredijeljene za unapređenje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i poticanje razvoja lokalne ekonomije.

U ime Grada, certifikat je od dekana Ekonomskog fakulteta dr. sc. Saše Drezgića i voditeljice CLER-a dr. sc. Ane Marije Sikirić Simčić preuzeo zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Svečanosti primopredaje nazočila je i pročelnica za proračun, financije i gospodarstvo Maja Darabuš i direktorica Poslovne zone Ivanec Lana Labaš, koja je kroz usavršavanje u certifikacijskom procesu i sama postala certificirani verifikator i evaluator za BFC certifikaciju.

Ivanec – jedini u Hrvatskoj s tri certifikata

Inače, procedura produljenja certifikata i njegovog ponovnog dobivanja završena  je još tijekom 2021. godine, no zbog korona ograničenja je svečana dodjela upriličena ove godine.

Ovim, trećim certifikatom, Grad Ivanec postao je jedini grad u Hrvatskoj koji je u proteklih 10 godina, otkako se ovaj projekt provodi u Hrvatskoj, uspio steći sva tri certifikata.

Uz Grad Ivanec, certifikat su, po drugi put, dobili i Grad Jastrebarsko i Grad Crikvenica. 

Podsjećamo, znak BFC-a Grad Ivanec je prvi put stekao u pilot projektu provedenom u Hrvatskoj 2013. godine te se njime uvrstio u malobrojnu obitelj certificiranih gradova u Jugoistočnoj Europi.

Godine 2017. Ivanec je ponovno dobio znak BFC-a, a jednaki uspjeh ponovio je i sada, s time da se u trećoj recertifikaciji od Grada Ivanca zahtijevala viša razina potvrde ispunjenosti kriterija.

Međunarodni projekt uz podršku USAID-a i njemačke Vlade

Inače, BFC certificiranje u Hrvatskoj provodi Ekonomski fakultet u Rijeci.

Program se provodi u suradnji s Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) te uz podršku njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ) – Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju usluga lokalnih samouprava.

Pritom treba napomenuti da sam proces certifikacije ne završava stjecanjem i dodjelom certifikata. Baš naprotiv, to je aktivnost koja traje kontinuirano po tri godine (koliko certifikat vrijedi), pri čemu se ispunjenost kriterija od posebne komisije provjerava svake godine.

Uz gradonačelnika, u opsežan proces recertifikacije uključeni su svi gradski upravni odjeli na čelu s pročelnicima te Poslovna zona Ivanec d.o.o. zajedno s Projektnim uredom za EU fondove.

Što znači BFC certifikat?

BFC znak je međunarodno priznat dokument koji poduzetnicima i investitorima garantira da lokalna sredina razvija povoljno poslovno okruženje za poslovanje i poduzetništvo na način da mu se osigurava najviši standard usluga.

Navedeno osigurava  prepoznatljivost grada kao atraktivne destinacije za nove projekte, kako od strane postojećih poduzetnika koji već posluju na području grada, tako i od strane novih investitora.

print