Novosti

M. BATINIĆ: Pritisci za odlaganje tuđeg otpada u Jerovcu se nastavljaju, stižu prijetnje novim kaznama

Petak

-Pritisci na Grad Ivanec po pitanju odlaganja otpada iz gradova i općina Varaždinske županije na odlagalištu otpada u Jerovcu se nastavljaju. Nedavno je u Ivkomu d.d. opet bio inspekcijski nadzor pri čemu je inspektor izdao rješenje kojim je ponovno naredio Ivkomu da digne rampu za odlaganje smeća iz drugih gradova i općina, pod prijetnjom nove penalizacije i tvrtki i odgovornoj osobi. Ne znam kakve se to igre igraju, ali pitam se je li inspektor jednako toliko revan bio i kod bala u Brezju i koliko puta je tamo vršio nadzor. O stanju s otpadom u Zagrebu da se i ne govori – istaknuo je danas, odgovarajući na pitanja novinara o toj tematici, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Ističući da će se ovih dana napuniti godina dana otkako su krenuli pritisci da se u Jerovec dovozi miješani komunalni otpad s područja grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina, rekao je da sada ponovno imamo sličnu situaciju kao i u ovo doba lani.

- To su isti pritisci kakvi su bili u početku. U međuvremenu smo i resornom ministarstvu i inspektoratu uputili dopise, a pokrenut je i upravni spor na Visokom upravnom sudu, koji nikako da krene u rješavanje. Priložena je sva potrebna dokumentacija iz koje nedvojbeno proizlazi da je Grad Ivanec vlasnik odlagališta u Jerovcu i da je Ivkom d.d. od strane Grada Ivanca dobio pravo građenja odlagališta na koje se može odlagati otpad samo iz 6 gradova i općina bivše Općine Ivanec – izjavio je Batinić.

S obzirom na revolt i visoke tenzije koje među građanima Jerovca i cijelog područja Ivanca i okolice izazivaju ovakvi pritisci, dodao je da pokušava uspostaviti kontakt radi sastanka s novim ministrom gospodarstva, budući da je na tu temu održan samo jedan sastanak krajem prošle godine sa sada već bivšim ministrom. 

- Što se tiče upravnog spora, želio bih da se što prije donese pravorijek. Jer ovo što se sada radi jest zadiranje u odlagalište koje je nečije vlasništvo, u ovom slučaju, Grada Ivanca. To je faktička eksproprijacija - kada imaš zemljište, a neko drugi želi njime upravljati mimo svega što je propisano - zaključio je Batinić.

print