Novosti

STARI OBJEKT U PARKU „IDE“ U OBNOVU Grad Ivanec od Fonda za zaštitu okoliša povukao blizu 600.000 kn potpore

Četvrtak

Tijekom idućih mjeseci Grad Ivanec krenut će u opsežan projekt energetske obnove gospodarske zgrade u sklopu arheološkog parka (pored župne crkve).

To je sada sigurno, budući da je, temeljem uspješne prijave Grada Ivanca na Javni natječaj za energetsku obnove nepokretne kulturne baštine (namijenjen zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro), od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za ovaj projekt ostvario bespovratnu potporu od gotovo 600.000 kuna.

Naime, spomenuta zgrada je jedini preostali dio kompleksa Starog grada te je nekada služila kao dvorišna gospodarska zgrada. Kao takva, dio je zaštićenog kulturnog dobra Stari grad Ivanec, za koji se od Ministarstva kulture još čeka rješenje o statusu trajne zaštite, a zaštićena je i kao dio prostornih međa župne crkve sv. Marije Magdalene, koja je također zaštićeno kulturno dobro.

U sklopu centra i lapidarij

- Projektom bi vanjština zgrade, sukladno uvjetima nadležnog konzervatorskog odjela, trebala poprimiti svoj pretpostavljeni originalni izgled, dok će zidovi, podovi i krovna konstrukcija biti toplinski izolirani s unutarnje strane. Energetskom obnovom riješit će se najveći dio građevinskih i instalaterskih zahvata koji su potrebni kako bi se zgrada stavila u funkciju turističkog centra s lapidarijem (izložbenim prostorom) vezanim uz tematiku Starog grada Ivanca. Tlocrtno rješenje zgrade planirano je na način da sanitarni blok bude dostupan kroz zaseban ulaz čime će centar grada dobiti moderan javni toalet za potrebe manifestacija – izjavio je zamjenik gradonačelnika mag. ing. arh. Marko Friščić.

Vrijednost radova procjenjuje se na oko 1,5 milijuna kuna, od čega spomenutih, oko 600.000 kn, financira Fond za zaštitu okoliša, a ostatak iznosa osiguran je u gradskom proračunu.

A kako će izgledati  preuređeni objekt i u njemu uređen turistički centar, vidljivo je na fotografijama u prilogu.

print