Novosti

GRADSKO VIJEĆE Jednoglasno usvojen drugi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Ivanca vrijedan 70 milijuna kuna

Četvrtak

Vijećnici Gradskog vijeća Ivanec na svojoj su jučerašnjoj sjednici jednoglasno usvojili drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna kojim je gradski budžet s planiranih 63,55 povećan na gotovo 70 milijuna kuna. Glavni razlog povećanja proračuna jest ostvaren višak prihoda u poslovanju za 2021. godinu od skoro 7,5 milijuna kuna, a koji je prenesen u 2022. godinu.

Proračun prvenstveno tehničke naravi

Kako je u obrazloženju istaknuo zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, ovaj je rebalans prvenstveno tehnički, jer se prenesena sredstva najvećim dijelom odnose na projekte čija je realizacija bila planirana u prošloj godini, ali se oni, uglavnom zbog aktualne situacije na tržištu, nisu stigli dovršiti lani, već su morali biti preneseni u ovu godinu.

Odnosi se to na radove u Preradovićevoj ulici (Zona C-3), na 1. fazu radova energetske obnove stare škole u Salinovcu (zbog problema s izvođačem koji je odustao od dobivenog posla pa se morao raspisivati novi natječaj), zatim, zbog produljenja rokova vezanih uz radove i isporuku montažnih objekata na nogometnom igralištu u Salinovcu, zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa  s vlasnicima u Cesarčevoj ulici itd.

Pojasnio je i povećanje određenih stavki koje se odnose na obveze sufinanciranja izrade projekata prijavljenih na pojedine natječaje i javne pozive (uređenje vršnog područja Ivančice i edukacijskih staza na Ivančici, SRC Ivanec, Park šuma), gradnju skate parka, uređenje čuvaonice za muzejsku građu u Muzeju planinarstva, na gradnju nove ograde oko dječjeg vrtića te oko zakonskih obveza koje se odnose na transparentnost.

Oporba afirmativno o rebalansu

Istupajući u ime Kluba vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a, Zdenko Đuras naglasio je da će ovi vijećnici podržati rebalans budući da se njime nastavlja realizacija prijašnjih dogovora kojima je fokus ulaganja stavljen na (do)gradnju vrtića u Ivancu i Radovanu, u sport, promet te u vatrogastvo.

Predložio je da se dio novca od prodaje gradskih nekretnina kod vrtića u Ivancu i naslijeđene imovine u Lančiću uloži u kupnju zemljišta za budući SRC Ivanec.

Poručio je da će iskoristiti sve mogućnosti kako bi se realizirala najavljena dogradnja Osnovne škole u Ivancu te tako i ivanečkim učenicima omogućila nastava u jednoj smjeni, ali i organizacija produljene nastave u školama Ivanec i Radovan što je, ocijenio je, i pitanje lokalne demografske politike. Pozdravio je i najavljena ulaganja u pčelarstvo.

Ljudvek Cikač (HDZ) u raspravi o rebalansu pozitivno se očitovao o povećanim izdvajanjima u vatrogastvo, kulturu, sport i sportske objekte te u pozitivne pomake oko izrade turističkog suvenira.

Natječaj za vrtiće država još nije raspisala

Mihael Slunjski naglasio je da će i SDP podržati rebalans te takav stav obrazložio uvrštavanjem u proračun nekih novih projekata kao što su Park šuma kod ivanečkih Jezera, tematske staze na Ivančici, povećanje potpora za vatrogasnu zajednicu i civilnu zaštitu te socijalne potrebe, Centar za posjetitelje i reciklažno dvorište. Kao negativno, istaknuo je povećanje sredstava za medijsku promidžbu.

Očitujući se na rasprave, Friščić je pojasnio da su – kad je riječ o medijskoj promidžbi – izdvajanja povećana temeljem obveza propisanih Zakonom o proračunu (obvezna uspostava portala otvorenih podataka) i od strane Povjerenika za informiranje (mjesna samouprava, proaktivna objava informacija za ponovnu uporabu).

Naglasio je da su u cilju povećanja transparentnosti osigurana i sredstva za prijenos sjednica uživo Gradskog vijeća, dok se tek sitno povećanje odnosi na troškove tiska Ivanečkih novina (isključivo zbog poskupljenja boja i tiskarskih ploča na tržištu).

U prioritetu, rekao je, i dalje ostaje dogradnja Dječjeg vrtića u Ivancu. Za taj projekt Grad Ivanec ima sve spremno, od projekata i dozvola do osiguranih sredstava, međutim, natječaj čije je raspisivanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo još potkraj prošle godine, a na koji Grad namjerava kandidirati ovaj projekt, do danas – nije raspisan.

Batinić: Produžena nastava skuplja od najskupljeg vrtića!?

Osvrćući se na Đurasovu raspravu oko uvođenja produljenog boravka u školama, gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je da se Grad Ivanec spreman uključiti u sufinanciranje, ali da po tom pitanju čeka uvjete Varaždinske županije kao osnivača škole.

-Po kalkulaciji koja nam je prethodnih godina od Županije bila ispostavljena za financiranje produženog boravka djece u OŠ Radovan ispadalo je da bi Grad (iako je Županija osnivač škola) za produženi boravak morao financirati više nego što to sada plaćamo za smještaj djeteta u najskuplji vrtić! Da je Gradsko vijeće 2019. godine prihvatilo moju inicijativu za prijenosom osnivačkih prava nad školama Ivanec i Radovan na Grad Ivanec (većina vijećnika tada je to odbila, op.a.) mi danas ni o dogradnji škole u Ivancu ni o produljenoj nastavi u obje škole ne bismo imali potrebe razgovarati, jer to bi već bilo riješeno – podsjetio je Batinić.

Osvrnuo se i na aktualno na stanje na tržištu, koje karakteriziraju velika poskupljenja i inflacija, te izjavio da će biti iznimno teško raditi i realizirati projekte u nesigurnim uvjetima, kada cijene neprestano skaču.

Niz točaka

U „paketu“ s rebalansom, Gradsko vijeće usvojilo je i prve izmjene i dopune svih programa koji su sastavni dio proračuna (gradnja objekata i uređaja te održavanja infrastrukture, programi javnih potreba u kulturi, sportu i socijalnoj skrbi).

Prethodno je Vijeće, također jednoglasno, usvojilo i Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. godinu te donijelo odluku o raspodjeli spomenutog viška u iznosu od skoro 7,5 milijuna kuna. Od toga ostvareni višak u poslovanju Grada Ivanca iznosi 7,38 milijuna kuna, višak Dječjeg vrtića je 85.000 kuna, a Gradske knjižnice oko 5.100 kuna.

U nastavku sjednice jednoglasno su prošle i sve druge točke dnevnog reda.

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o upravnim tijelima Grada Ivanca te Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika.

Vijećnici su donijeli i Program dodjele bespovratnih potpora za poticanje razvitka poduzetništva na području grada Ivanca u 2022. godini. Prihvatili su i izvješća o poslovanju u 2021. godini Dječjeg vrtića Ivančice, Gradske knjižnice Gustav Krklec, kao i izvješće Ivkoma d.d. o poslovanju groblja i o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u 2021.

Podržana su i izvješća o radu gradonačelnika u drugoj polovici 2021. te o izvršenju Plana djelovanja grada Ivanca u području prirodnih nepogoda u 2021. kao i Zaključak o prihvaćanju Sporazuma gradonačelnika – Europa „Intenziviranje mjera za pravedniju, klimatski neutralnu Europu“.

U sklopu sjednice održan je i aktualni sat na kome su gradonačelnik Batinić i njegov zamjenik Friščić odgovorili na niz vijećničkih pitanja.

Na početku sjednice je Marko Friščić, u svojstvu načelnika Stožera civilne zaštite, sve okupljene informirao o prihvatu izbjeglih osoba iz ratom razorene Ukrajine, koji su utočište našli na području grada Ivanca.

Uz osvrt na njihov dolazak, smještaj i koordinaciju sa Županijom te na način rješavanja problema, konstatirao je da je situacija solidna i pod kontrolom te da raseljene osobe upućuju domaćinima pohvale na dočeku, prihvati i brizi koju vode o njima.

 Uputio je zahvalu svima koji su dosad bili i koji su i dalje angažirani na smještaju i prihvatu raseljenih osoba – domu Križnjak u Ivancu, hotelu Orion, građanima koji su izbjeglima ustupili privatni smještaj, ali i volonterima, Crvenom križu, članovima Stožera CZ, prevoditeljima, psihologinji i dr.

print