Novosti

ZELENA ČISTKA 2022. Održan pripremni sastanak s predstavnicima mjesnih odbora i udruga

Srijeda

Ako je suditi po odazivu predstavnika mjesnih odbora i udruga pripremnom sastanku za ekološku akciju Zelena čistka Ivanec 2022., koji je jučer održan u Kinodvorani Ivanec, i odaziv ovogodišnjoj akciji, čije se održavanje planira 23. travnja, bit će velik.

Potvrđuje to i podatak da su se sastanku odazvali predstavnici 25 mjesnih odbora i udruga koji su najavili uključivanje u akciju uklanjanja otpada koji su u prirodu odbacili neodgovorni građani. Međutim, uz njih, pridruživanje akciji najavljuju i drugi mjesni odbori, udruge i ustanove.

Vreće će osigurati Ivkom, preuzimanje u Gradskoj vijećnici

Na sastanku su dogovorene pojedinosti o načinu sortiranja i odvoza prikupljenog otpada, o opskrbi sudionika vrećama i rukavicama, o preuzimanju namirnica za pripremu obroka (za odrasle) i sendviča (za djecu i mlade) kojima će Grad počastiti sve sudionike te o komunikaciji s komunalnim redarima i gradskim službama.

Posebno napominjemo da je u međuvremenu Ivkom d.d. izrazio spremnost da osigura vreće za prikupljanje otpada pa obavještavamo sve koordinatore akcija iz mjesnih odbora  i udruga da će potrebne količine vreća moći preuzeti u Gradskoj vijećnici u petak, 22. travnja.

Ove godine fokus na uklanjanju otpada iz prirode

Okupljene na sastanku pozdravio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Podsjetio je da je u akcijama provedenim do 2019. godine bilo vidljivo da se količina otpada uklonjena iz prirode neprestano smanjivala pa su mnogi mjesni odbori navodili da na svom području više nemaju otpada.

-Na žalost, takav dobar trend zaustavljen je tijekom protekle dvije godine, kada Zelenu čistku nismo organizirali zbog epidemioloških razloga. Informacije s terena pokazuju da, unatoč tomu što Grad Ivanec ima sve pogodnosti odlaganja i odvoza otpada po svim standardima, te unatoč provedenim edukativnim aktivnostima, dio neodgovornih građana i dalje odbacuje otpad u prirodu – naglasio je gradonačelnik.

Pozvao je sve volontere da fokus akcije ove godine stave na uklanjanje otpada iz prirode, odakle ga je potrebno maknuti što prije, a da košnju i uređivanje zelenih površina stave u drugi plan, odnosno, da je planiraju za iduće akcije koje je, naglasio je, Grad također spreman poduprijeti.

Ističući edukativni karakter akcije, koja ujedno treba biti i apel savjesti neodgovornim sugrađanima, ali i primjer djeci i mladima. Poručio je da je njen cilj i ponovno okupljanje i druženje svih onih građana koji prirodu žele održati čistom.

Dogovorena logistika Zelene čistke

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić naglasio je da je ivanečka Zelena čistka jedna od najmasovnijih i najvećih akcija ovakve vrste u Hrvatskoj. Budući da masovno uključivanje građana u nju zahtijeva ozbiljnu organizaciju, Grad Ivanec i ove godine preuzima na sebe kompletnu koordinaciju aktivnosti oko njene pripreme i provedbe te oko odvoza otpada od strane Ivkoma d.d.

Pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, imovinu i javnu nabavu Irena Kresonja izvijestila je okupljene o svim pojedinostima vezanim uz preuzimanje namirnica za pripremu obroka te druge potrebne robe.

Marina Hudika, savjetnica za zaštitu okoliša, nazočnima je dala upute oko načina prikupljanja i sortiranja otpada u Zelenoj čistki, uz zamolbu da ga se odloži uz prometnicu ili na mjesta gdje ga Ivkom d.d. može na najbrži način preuzeti.

Posebno se osvrnula na već provedene edukativne aktivnosti među građanima na temu selektiranja otpada, uz naglasak da je Grad Ivanec svim kućanstvima osigurao spremnike za odvojeno prikupljanje reciklabilnog otpada, a putem Ivkoma d.d. su svim kućanstvima nedavno ponovno dostavljene edukativne brošurice s detaljnim uputama o načinu odvajanja otpada.

Ove godine, naglasila je, trebala bi početi i gradnja novog reciklažnog dvorišta u Ivancu, što bi svakako trebalo pridonijeti povećanju prikupljenih količina odvojenog otpada svih vrsta.

Sastanku za Zelenu čistku nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ljiljana Risek, savjetnik za urbanizam i komunalne poslove Grada Ivanca Stjepan Vincek te predstavnica Ivkoma d.d. Karolina Cuković.

U slučaju kiše akcija 30. travnja

U slučaju lošeg vremena, Zelena čistka 2022. odgađa se za tjedan dana kasnije, točnije, za subotu, 30. travnja.

Sve potrebne informacije možete dobiti od gradskih službi, uz napomenu da se u prilogu ovoga teksta nalazi kontakt lista svih mjerodavnih osoba zaduženih za organizaciju i provedbu akcije.

print