Novosti

Članovi Planinarskog klub Ivanec osvojili Punta Peniu, najviši vrh talijanskih Alpa

Petak

Devetero članova Planinarskog kluba Ivanec osvojili su Punta Peniu (3.342 metra), najviši vrh masiva Marmolada u talijanskim Dolomitima, a sljedećeg dana ekspedicije i Kanin u Julijskim Alpama (2.587 metara). Ovaj poduhvat ostvarili su Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Anđelko Suhodolčan, Mario i Mirjana Dolovski, Nenad Novak, Vjekoslav Dubovečak, Ivan Prašnjak i Tomislav Friščić, aktualni predsjednik PK i vođa puta.

- Ovogodišnji visokokogorski uspon PK Ivanec po mnogočemu je bio različit od svih dosadašnjih, a kao takav će opet biti zabilježen u kratkoj, ali i izuzetnoj povijesti kluba. Naime, po prvi puta smo spojili dvije planine, dva vrha u dva susjedna, ali odvojena dijela Alpi. Riječ je o Dolomitima i Julijskim Alpama, odnosno o Marmoladi koja upravo u svojem vrhu Penia nosi titulu najvišeg vrha, dok je Kanin nekako više poznat ljubiteljima skijanja, a manje planinarima, iako neopravdano, jer riječ je o jednom od najviših vrhova Julijskih Alpi.

Osvojili smo dva vrha, a time i sve ono što Alpe čini toliko posebnim. Ovi vrhovi pružili su nam sve ono što svakog planinara vuče u planine - dovoljno visine, hod po ledenjaku, penjanje koje izaziva adrenalin, impresivni pogled i nevjerojatan vidik – istaknuo je T. Friščić nakon povratka s puta.

Uspjehu planinara posebnu draž daje činjenica da je u ovom zahtjevnom poduhvatu sudjelovala i jedna žena, pa će tako Mirjana Dolovski u analima PK Ivanec ostati zabilježena kao prva članica koja je u društvu kolega osvojila vrh viši od 3.000 metara. Usto, već drugi dan uspješno se popela i na Kanin te time ujedno svima ženama u Planinarskom klubu dala primjer kako se, uz puno volje, mogu ostvariti i ovakvi poduhvati.

print