Novosti

UOČI SJEDNICE SREDIŠNJEG ODBORA ŽUPANIJSKOG UDVDR-a Počast poginulim ivanečkim braniteljima

Četvrtak

Ogranak UDVDR-a Ivanec u srijedu je, 23. ožujka, bio domaćin sjednice Središnjeg odbora UDVDR-a Varaždinske županije, u čijem su radu sudjelovali predstavnici vodstava lokalnih ogranaka iz Varaždina, Novog Marofa, Ludbrega, Varaždinskih Toplica, Visokog, Ivanca i drugih mjesta.

Uoči sjednice, svi sudionici okupili su se kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima Domovinskog rata te im odali počast minutom šutnje i paljenjem lampaša.

U ime domaćina, UDVDR-a – Ogranka Ivanec, sve okupljene pozdravio je njegov predsjednik Ljudvek Cikač. Navodeći poimence sve poginule ivanečke branitelje i bojišnice na kojima su pali braneći Hrvatsku, naglasio je da im je Ivanec, među ostalim, počast odao podizanjem spomen obilježja u samom centru grada, a koje se svojim dizajnom i porukom koju šalje sigurno može ubrojiti među najljepša u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je ovaj projekt ostvaren u suradnji UDVDR-a Ivanec i Grada Ivanca te da su rijetke sredine poput našeg grada, koje s puno digniteta obilježavaju godišnjice pogibije svojih branitelja i druge važne datume vezane uz stvaranje Hrvatske i Domovinski rat.

Naglasio je da je UDVDR Ivanec kandidirao šest svojih programa za sufinanciranje na objavljene natječaje te istaknuo zadovoljstvo što su prošli svi projekti aplicirani na Javni poziv Grada Ivanca za rad udruga.

U ime Grada Ivanca nazočnima je dobrodošlicu u Ivanec poželio zamjenik gradonačelnika Marko Friščić:

- Kao što vidite, pripadam mlađoj generaciji, koja je o nastanku suvremene i neovisne mlade hrvatske države učila i slušala iz druge ruke, od rodbine, u školi, iz medija. Međutim, ono gdje sam dobivao meni osobno najdragocjenija znanja, jesu upravo svjedočanstva samih sudionika Domovinskog rata. A to ste upravo vi, generacija ratnika koja je stvarala Hrvatsku i koja stalno ističe potrebu prenošenja istine o Domovinskom ratu, kako se ta istina ne bi zaboravila. Koliko su takve poruke aktualne, svjedočimo ponovno proteklih dana, kada zbog rata u Ukrajini, jačaju napetosti i u našoj regiji. Zato je, uz vaš rad s braniteljskom populacijom, osobito važan i rad na senzibiliziranju mladih, jer najnovija situacija oko invazije na Ukrajinu pokazuje svu ozbiljnost sadašnjosti u kojoj živimo. Nastavite i dalje s vašim proaktivnim radom! – poručio je, među ostalim, zamjenik gradonačelnika.

Pozdravne riječi okupljenima uputio je i Branko Družinić, predsjednik UDVDR-a Varaždinske županije, nakon čega su predstavnici lokalnih ogranaka održali radnu sjednicu u braniteljskim prostorima u Gajevoj ulici.

print