Novosti

POSLOVNI KLUB I SREDNJA ŠKOLA IVANEC Predstavljen projekt „Multikulturna integracija“

Četvrtak

U organizaciji Poslovnog kluba i Srednje škole Ivanec u srijedu je, 16. ožujka, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Ivanec održan je sastanak na kome su predstavljeni rezultati projekta „Multikulturna integracija“.

Projekt je financiran od strane Varaždinske županije, a Srednja škola Ivanec provodi ga u partnerstvu s Gradom Ivancem. Projekt je svojim aktivnostima fokusiran na tematiku zapošljavanja stranih radnika i njihovu prilagodbu na život u Ivancu.

Nakon uvodnih riječi direktorice Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lane Labaš te ravnateljice Srednje škole Lidije Kozina, u nastavku je prof. Ivančica Slunjski ukratko predstavila ciljeve, aktivnosti i način implementacije projekta.

Zatim su učenici Srednje škole predstavili rezultate anketa provedenih u okviru projektnih aktivnosti.

Provedene su dvije vrste ankete: jedna među ciljnom skupinom građana grada Ivanca, a jedna među stranim radnicima, zaposlenicima poduzeća Ivančica d.d. i IVA – tekstil d.o.o.

Rezultate su predstavili učenici Petra Fištrek, Emil Patrčević, Ana Jakopec, Darija Vusić i Valerija Četrtek. Rezultati ankete nalaze se u dokumentu u prilogu teksta.

Uslijedila je rasprava u kojoj su lokalni poduzetnici (Ivančica d.d., Hotel Orion, Termo tim) iznijeli svoja iskustva sa zapošljavanjem stranih radnika.

Istaknuli su kako je njihovo zapošljavanje nužnost i realnost te su ujedno ukazali na probleme neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Govoreći o stranim radnicima, prisutni predstavnici gradskih službi, poduzetnici, predstavnici udruga civilnog društva i obrazovnog sektora, složili su se kako je dolaskom izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine stvoren novi moment i kako je potrebno ispitati mogućnosti i njihova uključivanja u tržište rada.

Pronalaženje posla omogućilo bi im lakšu prilagodbu na život daleko od domovine, dok bi poslodavci dobili potrebnu radnu snagu te je vidljivo da bi takve aktivnosti bile uzajamno korisne.

U međuvremenu, Srednja škola planira nastavak implementacije projekta, a kao sljedeće događanje ističe se radionica za strane radnike koja će se održati već ove subote, u suradnji s Klubom mladih Ivanec.

Riječ je o dvosatnoj interaktivnoj radionici, koju su osmislili članovi Kluba mladih, tijekom koje će strane radnike, pretežno zaposlenike Ivančice, na zanimljiv način upoznati s običajima, kulturom i načinom života u Hrvatskoj i Ivancu te im dati priliku da predstave običaje zemalja iz kojih dolaze.

Slijedom diskusije na sastanku, na navedenom događanju sudjelovanje će se omogućiti i građanima Ukrajine koji se trenutno nalaze na području grada Ivanca, ako će s njihove strane postojati interes.

U nadolazećem razdoblju planirana je i organizacija druženja u ivanečkom gradskom parku, gdje će strani radnici pripremati tipična jela iz svojih domovina te ih ponuditi građanima za degustaciju. Također, sve zainteresirane će upoznati sa svojim običajima i kulturom.

O točnom vremenu održavanja ovog zanimljivog događanja Srednja škola će pravovremeno obavijestiti javnost te pozvati na dolazak u što većem broju.

Sastanku je nazočio i Marko Friščić, zamjenik gradonačelnika Ivanca.

print