Novosti

Gradonačelnik M. Batinić obišao izbjegle žene i djecu iz Ukrajine; Dan žena – u suzama…

Utorak

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić danas je sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i drugim predstavnicima gradske uprave obišao skupinu žena i djece izbjeglih iz Ukrajine, a koji su utočište našli u našemu gradu.

U svom novouređenom objektu u Rajterovoj ulici (koji je inače bio namijenjen starim i nemoćnih osobama), smještaj im je velikodušno ponudio vlasnik Tomislav Križnjak.

Potresan je to bio susret.

Sam pogled na nevolju ljudi koje je od njihovih supruga, braće, ostarjelih roditelja koji nisu mogli na put, od njihovih škola, vrtića, posla i svakodnevnog života odvojio rat, emotivno je uzdrmao sve nazočne, a naročito pogled na mališane koji jedva da su prohodali.

U domu trenutačno boravi sedam žena i sedmero djece školskog uzrasta i mališana iz Kijeva, Odese i Ivano-Frankivska, a očekuje se i dolazak novih izbjeglica.

U ime svih naših stanovnika dobrodošlicu u Ivanec poželio im je gradonačelnik Milorad Batinić.

-Suosjećamo s vašom tragedijom i sa svime što proživljavaju vaš narod i vaša zemlja. Razumijemo vašu patnju jer i Hrvatska je sama prošla kroz rat, a sjećanja na stradanja i na borbu za neovisnost još su nam itekako živa. Želimo da se u Ivancu osjećate dobrodošlo; na raspolaganju smo vam i obratite nam se za svaku pomoć koju trebate – poručio je gradonačelnik.

Dan žena – u suzama

U povodu Dana žena poklonio im je cvijeće i nešto slatkiša, što su izbjegle žene dočekale sa suzama, sjetivši se vjerojatno nekih sretnijih dana.

U obilasku se pridružio i njegov zamjenik Marko Friščić, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite, koji je i sam u kasnim noćnim satima zajedno s djelatnicima Crvenog križa osiguravao prihvat izbjeglica i koji koordinira svim akcijama po pitanju prihvata i smještaja izbjeglih građana Ukrajine.

Crveni križ, Hotel Orion, prevoditelji…

Također, pridružili su se i djelatnici Crvenog križa Ivanec, koji za njih vode kontinuiranu i doista angažiranu brigu, od prehrane i svega ostaloga što im je potrebno.

U tom kontekstu poručujemo građanima da zasad nije potrebno organizirati nikakve samoinicijativne akcije prikupljanja pomoći.

Za naše nove sugrađane osigurana je i liječnička skrb, djeca će biti upućena u školu, razgovara se i o njihovu uključivanju u sportske aktivnosti, ukratko, radi se sve kako bi se što prije uključili u uobičajene životne tokove.

Veliku potporu izbjeglicama daje i hotel Orion, koji im svaki dan dostavlja ručak.

Gradska uprava zahvaljuje prof. Mirjani Bračko koja je i danas bila na raspolaganju za prevođenje.

Svi koji žele pomoći u davanju svog objekta za prihvat izbjeglica ili na neki drugi način, mole se da svakako kontaktiraju Stožer CZ Grada Ivanca (091 44 04 800/091 44 04 801) ili Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec (781-534).

print