Novosti

Hoće li Varkom građanima nadoknaditi godine rada i milijune ulaganja u vodovodnu infrastrukturu?

Četvrtak

Sinoćnjim sastancima i razgovorom s građanima Radovana, Lovrečana, Horvatskog i Ribić Brega gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim je zamjenikom Markom Friščićem završio s održavanjem zborova građana na cijelom administrativnom gradskom području.

U cilju informiranja građana o aktualnoj situaciji u koju smo, kao lokalna zajednica, dovedeni novom Uredbom Vlade RH o uslužnim područjima te odlukom resornog ministra o dovozu tuđeg otpada u Jerovec, a koje bi – u slučaju da se provedu – rezultirale nemjerljivom štetom za sve građane i Grad, gradonačelnik je u proteklom vremenu održao sastanke s građanima svih 30 mjesnih odbora.

Kao i u svim drugim sredinama, tako i u Radovanu i Lovrečanu vlada nezadovoljstvo odlukama državnih institucija, koje su među građanima odjeknule iznimno nepopularno.

Posebno se to odnosi na vodovode, kaptaže, vodocrpilišta i drugu imovinu Ivkom-voda, koja je u iznosu od 58,5%  vlasništvo svih građana. Građani su u tom kontekstu pitali: Kako je moguće da država svojim aktom Gradu i njegovim građanima oduzima njihovo vlasništvo?

Dionice u Varkomu – bez značaja

-Hoće li Varkom nadoknaditi Ivančanima godine rada i milijune kuna ulaganja u razvoj vodovodne infrastrukture na području grada? Osam-devet posto dionica u Varkomu za Grad nije nikakva naknada, tim više što znamo da s tako minimalnim paketom udjela ne bismo imali nikakav utjecaj u tvrtki – izjavili su pojedini građani okupljeni na Zboru u Vatrogasnom domu u Radovanu.

Za problematiku dovoza smeća u njima susjedni Jerovec, a pogotovo za problem vodoopskrbe, posebno su zainteresirani mještani Ribić Brega i Horvatskog. Oni su se na svom zboru okupili jučer u Hotelu Orion na Horvatskom.

Iako je riječ o ivanečkim naseljima, ona se opskrbljuju vodom iz Varkomova sustava i to je predmet dugogodišnjeg nezadovoljstva njihovih stanovnika.

Ova naselja na sustav Ivkom-voda mogu se priključiti već danas; za to postoje i tehničke pretpostavke, a to je „bajpas“ u Kaniži, putem kojeg se voda iz sustava Ivkom-voda može pustiti u Varkomov sustav.

Na takav način im je, u suradnji Grada Ivanca i tadašnjeg županijskog vodstva i vodstva Varkoma, ivanečka voda bila omogućena i 2017. godine, ali je ubrzo nakon toga i prekinuta dolaskom na čelo Varkoma sad već bivšeg direktora Željka Bunića, koji im je ekspresno zatvorio ventil, bez ikakvog obrazloženja.

Ivanečka voda u kućanstvima R. Brega, Horvatskog i Jerovca želja je i interes Ivkom-voda i gradonačelnika Batinića, koji u svakoj prilici naglašava potrebu da se ispuni dugogodišnja želja njihovih stanovnika i da im se omogući tzv. ivanečka voda.

To više što Ivkom-vode imaju kapacitet da vodom prvorazredne kvalitete snabdijevaju ne samo cijelo područje bivše Općine Ivanec, već i daleko šire.

Batinić: Spremni smo razgovarati s Varkomom o prijenosu dioničkog udjela, ali…

Potvrda tomu je da Ivkom-vode sada isporučuju oko 880.000 m3 prvorazredne vode godišnje, a  mogućnosti su im blizu 4 milijuna m3!

-Stanovnici Horvatskog i Ribić Brega prvenstveno žele piti vodu s Ivanščice, a ne iz varaždinskih bunara i prihvatljiva nam je svaka opcija koja nam to može osigurati. Postoji li mogućnost da Grad Ivanec od Varkoma zatraži pripajanje ovog dijela grada na sustav Ivkom-voda, možda i u zamjenu za dionički udio koji Ivanec ima u Varkomu? – pitao je predsjednik Vijeća MO-a Goran Ribić.

-Sudeći po odgovoru koji je direktor Varkoma Bruno Ister uputio predsjedniku Gradskog vijeća Lepoglave, njihova prethodna obećanja da će svi stanovnici zapadnog dijela županije piti vodu s Ivančice vrlo su upitna. Jedino Ivkom-vode to mogu garantirati. Grad Ivanec i Ivkom-vode su u javnom savjetovanju tražili da se Horvatsko, Ribić Breg i Jerovec uključe u uslužno područje Ivkom-voda i spremni smo za taj ustupak razgovarati s Varkomom o raspodjeli dionica u društvu, no odluka Vlade naš zahtjev negira - izjavio je na sastanku gradonačelnik M. Batinić.

Naglasio je da Grad ne odustaje od borbe za očuvanje svoga vlasništva te da u suradnji s još 24 grada i općine širom Hrvatske koji su se pobunili protiv Vladine Uredbe o uslužnim područjima,  nastavlja bitku na Ustavnom sudu RH.

print