Novosti

BATINIĆ MINISTRIMA I PRAVOSUĐU: Zašto u Supetru na Braču referendum može, a u Ivancu je protuzakonit?

Četvrtak

Dana 7. svibnja 2019. godine Gradsko vijeće Grada Supetra na Braču donijelo je odluku o raspisivanju lokalnog referenduma za svoje administrativno gradsko područje.

Na lokalnom referendumu birači su odgovarali na pitanje: Želite li da odlagalište otpada Kupinovica u vlasništvu Grada Supetra postane odlagalište otpada ostalih JLS-ova otoka Brača?

U odluci je dano i obrazloženje u kome stoji:

Referendum se raspisuje kako bi građani Grada Supetra jasno izrazili svoj stav o tome žele li da njihovo odlagalište postane deponij ostalih JLS-ova otoka Brača, a sve vezano uz novonastalu situaciju oko donošenja Odluke Ministarstva zaštite okoliša i energetike (komu je i tada na čelu bio ministar Tomislav Ćorić) o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, a kojim je odlučeno da se zatvori jedno od tamošnjih odlagališta te da se otpad iz svih JLS-ova otoka Brača preusmjeri na supetarsko odlagalište Kupinovicu.

Podsjeća li vas ovo pitanje i ova tematika na slučaj kakav imamo u Ivancu?

Dakle, referendumsko pitanje za Grad Ivanec je bilo: Jeste li za da se na odlagalištu otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz Grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina?

Priča u Supetru ima i svoj nastavak:

Za supetarski referendum ni Ministarstvo gospodarstva ni Ministarstvo uprave nisu imali nikakvih primjedbi.

Ministar Ćorić tada nije intervenirao u Ministarstvu uprave i tražio poništenje referenduma.

Referendum u Supetru nije proglašen protuzakonitim i protuustavnim.

Ni Ćorić ni Malenica tada nisu smatrali da referendumsko pitanje nije iz samoupravnog djelokruga predstavničkog tijela JLS-a.

I referendum u Supetru je nakon toga, baš kako i treba biti, uredno proveden.

Građani su izašli na biračka mjesta i izrazili svoju volju glasovanjem za ili protiv.  

Cijeli postupak proveden je u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakonom o referendumu i Statutu Grada Supetra.

Dakle, temeljem istih zakona na koje se u svojoj referendumskoj odluci poziva i Gradsko vijeće Ivanec.

Međutim, kad je u pitanju Grad Ivanec, e, za njega očito vrijede druga pravila.

Dakle: Dok je referendum - na istu temu, s gotovo istim pitanjem, zbog iste problematike, a sve zbog istog dokumenta koji je donio isti ministar – u jednoj sredini zakonit, u Ivancu je isti takav referendum protuzakonit i protuustavan!  

Gradonačelnik Milorad Batinić stoga postavlja pitanje ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću, ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici te pravosudnim tijelima koja se bave i koja će se još baviti ovom tematikom:

Postoje li dvije Hrvatske s dvostrukim zakonodavstvom, jednim za sjever, a drugi za jug zemlje?

Ili se u slučaju Ivanca radi o politički motiviranim pritiscima u kojima se posegnulo za pravno vrlo upitnim instrumentima, a sve na štetu građana Grada Ivanca?

print