Novosti

PROTIV VLADINE UREDBE O USLUŽNIM PODRUČJIMA Buja nezadovoljstvo, širom Hrvatske prijeti val referenduma

Utorak

Nova Uredba Vlade RH prouzročila je val nezadovoljstva i revolta širom Hrvatske pa tako, uz Ivanec, i sve više drugih gradova i općina najavljuju raspisivanje lokalnih referenduma.

Stoga i ne čudi da ova tema ulazi u fokus interesa nacionalnih medija pa su tako danas Grad Ivanec po pitanju Vladine Uredbe i predstojećeg referenduma kontaktirali brojni mediji.

Najava lokalnog referenduma u Ivancu protiv pripajanja ivanečkih voda i Ivkom-voda Varkomu zainteresirala je i pojedine televizije, što potvrđuje i podatak da je danas o tome prilog u Ivancu snimala RL televizija i njime će u 18.30 biti otvoren Dnevnik RTL-a.

O zanimanju medija svjedoči i velik članak u današnjem izdanju Večernjeg lista, objavljen kao glavni šlager na str. 3.

Neraspoloženje u Jastrebarskom. Svetoj Nedelji, Samoboru…

Kako piše, protiv Vladine Uredbe pobunio se i jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj, Sveta Nedelja, čiji gradonačelnik Dario Zurovec potvrđuje da u tom gradu također razmišljaju o referendumu kojim bi, poput Ivanca, od svojih građana zatražili da iskažu svoju volju protiv posljedica koje njima donosi Vladina Uredba.

Još jedan, vrlo uspješan, Grad Jastrebarsko, također se diže protiv Vladine Uredbe i to zbog gotovo identičnih pitanja koja opterećuju i Ivanec, a to su otuđivanje imovine i regulacija cijena. Protiv uredbe pobunio se i Grad Samobor.

Prema provjerenim informacijama, uzbuna je i na području pojedinih gradova u jednoj od susjednih županija.

Vrije i u Lepoglavi

Vrije i u Lepoglavi, gdje početak skupljanja potpisa krajem ovog ili početkom idućeg tjedna za održavanje lokalnog referenduma i u tom gradu najavljuju dva gradska vijećnika Grada Lepoglave.

Prema navodima Večernjeg lista, spomenuti gradonačelnici su se obraćali Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, ali ih ono, kažu, ignorira.

To je preslika situacije u Ivancu, gdje gradonačelnik Milorad Batinić od sredine prošle godine upućuje dopise i javne apele za sastanke s ministrom Tomislavom Ćorićem, ali do danas na  sve to nije dobio ni najmanji, barem kurtoazni, povratni odgovor.

Večernji list piše da se Ivanec pobunio prvi i donio Odluku o održavanju lokalnog referenduma 20. veljače.

Ove novine pritom prenose i izjavu gradonačelnika Batinića koji i ovom prilikom iznosi činjenično stanje, a to je da će Grad Ivanec pripajanjem Ivkom-voda Varkomu, izgubiti svoju tvrtku i mogućnost utjecaja na pitanje vodoopskrbe na svom području.

Cijene vode

Tu je i jedna od glavnih dilema, a to je zakonska odredba po kojoj manja tvrtka svoju cjelokupnu imovinu mora prenijeti u vlasništvo većeg opskrbljivača, što, faktički, nije ništa drugo nego nacionalizacija imovine.

U članku u Večernjem listu aktualizira se i činjenica da bi, temeljem Vladine Uredbe o pripajanju malih distributera velikima, velike tvrtke vlastite gubitke „krpale“ tuđim novcem, odnosno, svoje bi gubitke pokrile nametanjem većih troškova za vodu manjim gradovima i općinama.

Sve to samo je dio puno širih i dubljih problema koje je širom Hrvatske proizvela Uredba Vlade RH za koju se tvrdi da joj je glavna namjera bila okrupnjavanje vodoopskrbe, a sve u cilju usklađivanja europskih standarda i sređivanja sustava vodoopskrbe i odvodnje u održiv i efikasan sustav.

Što je, zapravo, propisala EU?

I dok se neki pozivaju na to da je sve to „propisala“ EU, prava je istina – i građani to trebaju znati – da je EU postavila standard, a to je zadovoljavanje elemenata održivosti i priuštivosti vodnih usluga. Međutim, Vlada je ta koja je sama donijela plan i način okrupnjavanja.

Dakle, EU nije naredila i odredila da se okrupnjavanje treba provesti na način da se tvrtkama (poput Ivkom-voda) sva imovina oduzima i predaje susjednim većim tvrtkama, a da se gradovi i općine, kao njihovi dosadašnji (su)vlasnici faktički razvlašćuju te i gube bilo kakav istinski utjecaj na budući razvoj vodoopskrbe i odvodnje na svom području.

Zbog svega navedenog, kao i zbog specifičnosti u situaciji Ivkom-vode – Varkom (a koje su pojačane činjenicom da Varkom svoje poslovanje nije uskladio sa zakonom, da se bavi smećem i da postoji opasnost da građani Ivanca i svih okolnih gradova i općina pokrivaju troškove varaždinskih bala), još jednom pozivamo sve građane:

Izađite 20. veljače odazovu na referendum i glasujte PROTIV pripajanja ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda Varkomu te PROTIV dovoza otpada u Jerovec.

S obzirom na revolt gradova, općina i građana Vladinom Uredbom, sve više do izražaja dolazi činjenica da bi se Vladin plan okrupnjavanja vodoopskrbe mogao naći pred teško izdrživim pritiskom.

print