Novosti

Vlada RH naredila da se 100 mil. kn vrijedna imovina Ivkom-voda prenese Varkomu. Je li to nacionalizacija imovine?

Četvrtak

Grad Ivanec obavlja pripreme za referendum na kome će se u nedjelju, 20. veljače, građani izjašnjavati o tome jesu li za dovoz tzv. varaždinskog smeća na odlagalište u Jerovcu i jesu li za pripajanje ivanečkih vodovoda i Ivkom-voda Varkomu, kako je to svojom Uredbom od 30. prosinca, naložila Vlada RH.

Što ovakva Uredba znači za Ivkom-vode, za ivanečke vodovode i za izvore vode na Ivančici – pitali smo gradonačelnika Milorada Batinića.

-Ona znači sljedeće: Vlada RH je naložila da se Ivkom-vode PRIPOJE Varkomu i prenese mu svu svoju imovinu. S 31. prosinca 2021. godine ta imovina bila je vrijedna oko 100 milijuna kuna plus temeljni kapital od oko 10,5 milijuna kuna. Ivkom-vode se nakon toga, kao firma, gase i postaju obična podružnica Varkoma.

Imovina Ivkoma-voda

O kakvoj imovini Ivkom-voda je riječ, a koju se, po Uredbi Vlade, mora prenijeti Varkomu Varaždin?

Evo podataka:

Objekti vodoopskrbe u vlasništvu Ivkom-voda:

  • 450 kilometara vodovoda
  • kaptaže na 6 izvorišta – kapacitet 125l/sek.
  • 20 vodosprema kapaciteta 3.700 m3 vode
  • 24 prepumpne postaje i postaje za povećanje tlaka instalirane snage 156 kW
  • 6 klorinatora i 1 filtar uređaj

Kaptaže, vodospreme, prepumpne postaje i klorinatori povezani su u jedinstveni sustav daljinskog nadzora i upravljanja putem telemetrije.

Objekti odvodnje u vlasništvu Ivkom-voda:

  • 27 kilometara cjevovoda
  • 435 revizionih okana
  • 418 slivnika
  • 4 preljevne komore

U sustavu je ukupno 8.821 korisnika vodovoda i 1.725 korisnika kanalizacije.

Batinić: To se zove nacionalizacija imovine

Kako je to moguće? Može li bilo tko, uključujući Vladu RH,  svojim aktom prisiliti jednu tvrtku i njena većinskog vlasnika, a to je Grad Ivanec, da svoju imovinu pred drugoj tvrtki?

- Ako jesmo pravna država, onda svega ovoga ne smije biti! Tko bi od vas pristao na to da vam netko dođe, uzme vrijednu tvrtku kojoj ste vlasnik i koju ste stvarali i preda je nekom drugom? A vi da u tom poduzeću nakon toga budete „mali od palube“. Kako je moguće da nam netko otima naše vlasništvo, to više što je Ustavom RH zagarantirana nepovredivost vlasništva? Smatram da ovo, što se sada pokušava napraviti s Ivkom-vodama, nije ništa drugo nego nacionalizacija imovine, i to u jednoj državi-članici EU! Stoga je Grad Ivanec pokrenuo postupak ispitivanja zakonitosti i ustavnosti Vladine Uredbe.

Kad bi došlo do pripajanja Ivkom-voda Varkomu, što to znači za Grad Ivanec i njegove građane?

-Grad Ivanec time gubi tvrtku koju su građani i zaposlenici razvijali više od pola stoljeća. Samim tim gubimo upravljanje sustavom, više nemamo nadzor i kontrolu niti bilo kakav utjecaj na gradnju vodoopskrbne i odvodne infrastrukture i objekata na području grada Ivanca  Vlasnički udio Grada Ivanca u Varkomu bi se sa sadašnjih 4,6% posto povećao na 8 do 9%,  no to nam ne donosi nikakav utjecaj na donošenje odluka jer će se sve odluke donositi u Varaždinu.

Građani, izađite na referendum!

Što poručujete građanima?

-Izađite na referendum i izrazite svoje protivljenje takvim nastojanjima! Potpomognut HDZ-ovim ministrom Ćorićem, Varaždin se  želi riješiti svoga smeća tako da ga prebaci nama preko plota i da nam istovremeno, potpomognut odlukom Vlade RH, uzme tvrtku Ivkom-vode sa svom njenom imovinom, uključujući i vodovode te kaptaže izvorišta na Ivančici.

Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50% + 1 birač), a građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način ćemo Vladi RH i aktualnim političkim garniturama poslati snažnu političku poruku. Budu li htjeli čuti što im narod poručuje i bude li političke volje i mudrosti, možda bi i Vlada i ministar Ćorić nakon toga mogli promijeniti svoje odluke.

print