Novosti

20. 02. Referendum o pripajanju Ivkom-voda i ivanečkih vodovoda Varkomu i dovozu tuđeg otpada u Jerovec

Petak

Kao što smo izvijestili, Gradsko vijeće Ivanec na svojoj je sinoćnjoj sjednici prihvatilo prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića te jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma, prvog u povijesti Grada Ivanca.

Njime se želi dobiti jasan stav građana o dva pitanja koja su u zadnje vrijeme u fokusu interesa javnosti.

Dva pitanja

A to su: Jesu li za da se ivanečki vodovodi i Ivkom-vode pripoje Varkomu d.d. Varaždin, a što podrazumijeva gašenje Ivkom-voda i prijenos njihove kompletne imovine (sustavi vodoopskrbe i odvodnje sa svim pratećim objektima i infrastrukturom i dr.), vrijedne blizu 100 milijuna kuna, Varkomu?

I drugo: Jesu li za to da se na odlagalište u Jerovec dovozi i odlaže otpad iz Grada Varaždina i okolnih 12 gradova i općina  koje pripadaju uslužnom području Čistoće d.o.o. Varaždin?

O tome se na sinoćnjoj sjednici vodila izuzetno široka rasprava iz koje izdvajamo najvažnije naglaske.

Nadstranačke teme

Na početku sjednice (a nakon što su riješeni prijepori oko dnevnog reda) gradonačelnik Batinić obrazložio je razloge zbog kojih predlaže da se o spomenutim pitanjima raspiše referendum kao najviši oblik demokracije, na kome će se građani sami direktno izjasniti o pitanjima od egzistencijalne važnosti za njihove interese i za budući razvitak grada Ivanca.

Osvrćući se na temu vode i uslužnih područja, podsjetio je da je Vlada RH tijekom rujna i listopada provela javno savjetovanje o prijedlogu Nacrta Uredbe o novim uslužnim područjima. Njime je predložila da Ivkom-vode i dalje zadrže svoja područja na kojima i sada vrše distribuciju vode.

Grad Ivanec je u javno savjetovanje poslao prijedlog kojim traži da se, uz postojeća uslužna područja, Ivkom-vodama pripoje i naselja Horvatsko, Jerovec i Ribić Breg, kako bi se i njihovi žitelji mogli opskrbljivati vodom iz ivanečkih izvorišta, to više što za to postoje tehničke pretpostavke, a to je ujedno i dugogodišnja težanja građana ovih naselja.

Isti prijedlog, s još nekim dopunama, u javno savjetovanje uputile su i Ivkom-vode.

Grad Lepoglava i Varkom d.d. Varaždin uputili su zahtjev da se dio sadašnjeg uslužnog područja Ivkom-voda u Lepoglavi izdvoji iz njegova sastava i pripoji Varkomu d.d.

Zahtjev da uđu u uslužno područje Ivkom-voda uputilo je i šest udruga građana s područja Grada Lepoglave koje distribuciju vode sada vrše preko lokalnih vodovoda, a koje su ujedno izrazile snažno protivljenje prijedlogu vlastitog Grada i Varkoma da ih se uvrsti u uslužno područje Varkoma d.d.

Procedura donošenja Uredbe – protivna zakonu

-Pred sam kraj godine (30. prosinca) Vlada RH donijela je novu Uredbu. Njome je odustala od vlastitog prijedloga koji je uputila u javno savjetovanje. Točnije, u njoj Ivkom-voda više nema, nema ni njihova uslužnog područja, a cijelo područje Varaždinske županije predano je Varkomu d.d. Jasno je da procedura donošenja Uredbe nije u skladu sa zakonom, jer je zakonom propisano da je Vlada obvezna referirati se o svakom prijedlogu pristiglom na javno savjetovanje, a što nije učinila – izvijestio je Batinić.

Ivkom-vode imovinu od 100 mil. kn trebaju prenijeti Varkomu??

Što ovakva Uredba znači za Ivkom-vode, za ivanečke vodovode i za izvore vode na Ivančici?

To znači da se Ivkom-vode moraju PRIPOJITI Varkomu d.d. i u njega prenijeti svu svoju imovinu. S 31. prosinca 2021. godine ukupna imovina Ivkom voda bila je vrijedna blizu 100 milijuna kuna. Riječ je o 450 km vodovoda, o vodospremama, prepumpnim postajama, kaptažama, cjevovodima odvodnje, revizionim oknima i drugoj imovini. Većinski vlasnik Ivkom-voda (58,7%) je Grad Ivanec.

-Ovakva Uredba znači sljedeće: Ivkom-vode sa svom svojom imovinom pripajaju se Varkomu i one se gase. Postaju podružnica u Varkomu i gube pravnu osobnost, jer sve odluke donosit će se u Varaždinu. Grad Ivanec gubi tvrtku koju su građani i zaposlenici razvijali više od pola stoljeća. Time Grad Ivanec ujedno gubi i bilo kakav utjecaj na buduću gradnju i razvitak vodoopskrbe i odvodnje. Vlasnički udio Grada Ivanca u Varkomu bi se nešto povećao (ispod 10%), no to nam u konačnici ne donosi nikakav utjecaj na donošenje odluka. Time gubimo upravljanje sustavom, nemamo nadzor i kontrolu niti bilo kakav utjecaj na gradnju vodoopskrbe i odvodne infrastrukture i objekata na području grada Ivanca – obrazložio je gradonačelnik.

„NE“ pripajanju!

Odluku o pripajanju Ivkom-voda Varkomu mora donijeti Skupština Ivkom-voda, a Grad Ivanec u Skupštini predstavlja gradonačelnik.

S obzirom na visinu temeljnog kapitala Ivkom-voda od 11,5 milijuna kuna i na to da, po zakonu, gradonačelnik smije samostalno upravljati svotom od oko 200.000 kuna, Gradsko vijeće je to koje mora donijeti odluku kojom će gradonačelniku dati ili uskratiti dozvolu da digne ruku za, odnosno protiv pripajanja Varkomu.

-Moj osobni stav pripajanju Ivkom-voda Varkomu je NE, to više što Ivkom-vode ispunjavaju sve propisane opće i posebne uvjete te sve ostale zakonske pretpostavke da i dalje mogu biti distributer vode i nositelj uslužnog područja – izjavio je gradonačelnik.

Gradu iza leđa

Osvrnuo se i na tematiku vezanu uz situaciju oko dovoza i odlaganja otpada u Jerovcu te izvijestio vijećnike o zadnjem pismu gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja u kome izvještava da je u Ministarstvu gospodarstva u tijeku revizija Dinamike zatvaranja odlagališta otpada, a kojim je predviđeno da se dio otpada s područja Grada Varaždina i ostalih JLS-ova koje koriste uslugu Čestoće d.o.o. odlaže u Jerovcu.

Upitavši odakle varaždinskom gradonačelniku informacije o tome što i tko planira s odlagalištem u Jerovcu čiji je vlasnik Grad Ivanec (a o čemu Grad nije obaviješten), podsjetio je da je po pitanju odlaganja vanjskog otpada u Jerovcu Gradsko vijeće već jasno reklo svoje NE. Također, da je u vezi rješenja resornog ministarstva pokrenut spor na Upravnom sudu.

Podsjetivši na sve legalne dokumente kojima od samog početka priče s otpadom Grad Ivanec i Ivkom d.d. argumentiraju svoje NE varaždinskom smeću, Batinić je kazao da želi vjerovati u pravnu državu, međutim…

„Uzimamo vam vodu i dovozimo smeće“!

-Ako jesmo pravna država, onda svega ovoga o čemu govorim ne smije biti! Varaždin se  želi riješiti svoga smeća tako da ga prebaci nama preko plota i da nam istovremeno uzme tvrtku sa svom njenom imovinom! Tko bi od vas pristao na to da vam netko dođe, da vam uzme tvrtku kojoj ste vlasnik i koju ste stvarali i preda je nekom drugom, a vi da u tom poduzeću budete „mali od palube“? To nije ništa drugo nego nacionalizacija i to u jednoj državi-članici EU, u kojoj je vlasništvo neprikosnovena kategorija! – bio je oštar gradonačelnik te pozvao vijećnike da podrže njegov prijedlog o donošenju Odluke o raspisivanju referenduma.

Naglasio je da su to nadstranačke i nadideološke teme od egzistencijalne važnosti za interese Grada i svih njegovih građana i one ne bi smjele biti predmet političkih prepucavanja, jer građani su birali vijećnike u Gradsko vijeće da štite njihove interese.

Zašto referendum?

-Bitno je reći da cilj referenduma nije promjena Uredbe ili odluke ministra, jer to su akti koje ne možemo mijenjati. Predlažem referendum kako bi građani izrazili svoj stav i volju oko pripajanja Ivkom-voda Varkomu i odlaganju tuđeg smeća u Jerovcu. Nemojmo se bojati pitati građane i čuti što misle o tome! Samim tim poslat ćemo vrlo jasnu poruku Vladi, a nijedNA odgovorna vlast i Vlada ne bi smjela biti imuna na poruku koju joj šalju njihovi građani – istaknuo je Batinić.

Višesatna rasprava

U iznimno opsežnoj raspravi sudjelovali su potom Mihael Slunjski (SDP), Zdenko Đuras (HDZ), Ljudvek Cikač (HDZ), Nikola Sedlar (HNS/LD) te Ivan Sedlar, Miroslav Rohtek, Antun Babić i Goran Spasojević (NL - M. Batinić) i Kristina Geci Smoljo (NS – Reformisti). Oni su aktualizirali dugi niz najrazličitijih pitanja te istaknuli potrebu da i vijećnici i javnost budu kvalitetno informirani o svim aspektima obiju problematika, to više što među dijelom građana postoji nerazumijevanje tematike.

Navodimo samo neka od njihovih pitanja:

  1. Jesu li referendumska pitanja u skladu sa Zakonom o referendumu? Trebaju li ići na ispitivanje zakonitosti?
  2. Koja je intencija Uredbe Vlade o uslužnim područjima?
  3. Presijecaju li Ivkom-vode uslužno područje Varkoma ili je upravo obratno? Tko je „uljez“ i na čije se vodoopskrbno područje „zabio“?
  4. Kako bi se pripajanje Ivkom-voda Varkomu odrazilo na EU projekt Aglomeracije Ivanec koja se već izvodi, a čiji su nositelj Ivkom-vode?
  5. Ispunjavaju li Ivkom-vode uvjete za isporučitelja vode? Kakva je njihova imovina i na koji način posluju u sklopu Ivkom grupe (koja u naravi funkcionira kao holding)? Je li točno da su Ivkom-vode samo firma „na papiru“ i je li to firma koja ima budućnost?
  6. Da li su se Ivkom-vode dovoljno razvile da budu distributer vode za šire ivanečko područje? Ivkom-vode su ivanečki brend za koji se svi trebamo boriti, ali ipak, ne žuri li se previše s raspisivanjem referenduma?
  7. Ako Grad odbije provesti Uredbu Vlade, postoji li opasnost da Ivkom-vode budu izvrgnute sankcijama i kakvima?
  8. Zašto Grad Varaždin forsira odlaganje varaždinskog smeća u Jerovcu, a ne na odlagalištu u Piškornici, čiji je vlasnik Varaždinska županija s 22 %?
  9. Ako u idućih nekoliko godina na profunkcionira Piškornica, a odlagalište u Jerovcu se zapuni, kamo će Ivanec sa svojim smećem i imamo li za to kakve opcije?

Ivanec ne treba ispaštati zbog tuđih loših politika

Većina vijećnika koji su sudjelovali u raspravi naglasila je i potrebu bolje komunikacije i informiranosti o svim temama relevantnim za odlučivanje o navedenoj tematici.

Nakon dugotrajne rasprave, u kojoj su pojedini vijećnici (G. Spasojević) konstatirali da Ivančani nisu krivi za tuđe loše politike zbog kojih bi sada trebali ispaštati te pozvao sve da daju svoj glas za zaštitu onoga što kao kolektiv imamo, M. Batinić je u završnoj riječi pozvao vijećnike da podrže prijedlog o donošenju Odluke o raspisivanju referenduma.

Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50% + 1 birač) i ako građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način Ivanec će poslati snažnu političku poruku Vladi i aktualnoj vlasti koja bi, bude li političke volje i mudrosti, nakon toga možda i mogla promijeniti svoje akte.

Ujedno je obavijestio vijećnike da Grad Ivanec pokreće pitanje preispitivanja zakonitosti donošenja Uredbe Vlade RH i ustavnosti odredbi oko vlasništva i pripajanja.

Klub vijećnika HDZ-a, HNS-a i HSU-a  nakon toga je zatražio pauzu za konzultaciju.

U nastavku sjednice, svih 15 vijećnika izjasnilo se za donošenje Odluke o raspisivanju referenduma i o njegovu održavanju u nedjelju, 20. veljače 2022. od 7 do 19 sati.

print