Novosti

REFERENDUM! Gradsko vijeće jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju referenduma za vodu i otpad

Petak

Svih 15 vijećnika Gradskog vijeća Ivanec na svojoj je tematskoj sjednici održanoj sinoć u Kinodvorani Ivanec, koja je trajala 3 sata i 35 minuta, prihvatilo prijedlog gradonačelnika Milorada Batinića te jednoglasno donijelo Odluku o raspisivanju lokalnog referenduma.

Prvi lokalni referendum u povijesti Grada Ivanca trebao bi se održati 20. veljače 2022. godine i na njemu će građanima biti postavljena dva pitanja:

Prvo je: Jeste li za da se ivanečki vodovodi i Ivkom-vode d.o.o. Ivanec PRIPOJE tvrtki Varkom d.d. Varaždin i da Varkom d.d. preuzme distribuciju vode na čitavom području Ivanca?

Drugo pitanje je: Jeste li za da se na odlagalište otpada Jerovec u Ivancu odlaže komunalni otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina?

Građani će se izjašnjavati zaokruživanjem odgovora ZA ili PROTIV.

Cilj referenduma jest da građani Grada Ivanca jasno izraze svoj stav o tome žele li da se, temeljem nove Uredbe Vlade RH, Ivkom-vode ugase, da se PRIPOJE  Varkomu d.d., čime sva imovina ivanečke tvrtke vrijedna gotovo 100 milijuna kuna (zajedno sa svim sustavima vode, odvodnje i izvorima vode na Ivančici) prijeđe pod Varkom.

Drugim referendumskim pitanjem želi se dobiti jasan stav građana o tome žele li da se na odlagalištu otpada u Jerovcu odlaže otpad iz grada Varaždina i 12 okolnih gradova i općina koje pripadaju uslužnom području tvrtke Čistoća d.o.o. Varaždin (prije ih je bilo 14, ali su neke općine izašle iz sustava Čistoće).

Donošenju ovakve odluke prethodila je iznimno duga rasprava u kojoj su sudjelovali svi klubovi vijećnika.

U raspravi je gradonačelnik Milorad Batinić iscrpno pojasnio cjelokupnu problematiku te ukazao na iznimno negativne posljedice za interese svih građana grada Ivanca i šire kojima bi rezultiralo dovoženje tzv. varaždinskog smeća u Jerovec (čime bi se građani šireg ivanečkog kraja doveli u poziciju da za razmjerno kratko vrijeme više neće imati gdje odlagati vlastiti otpad, jer bi se dovozom vanjskog otpada kapaciteti Jerovca popunili).

Jednako tako, detaljno je pojasnio i posljedice Vladine Uredbe slijedom koje se Ivkom-vode gase, a Grad Ivanec, kao dosadašnji većinski vlasnik (više od 58% vlasničkog udjela) gubi tvrtku stvaranu više od 50 godina, a time i mogućnost da na svom području upravlja razvojem vodoopskrbe i odvodnje. Naglašeno braneći interese Ivanca, jasno je izrazio svoje  NE i smeću i Varkomu.

O ovim temama danas će posebno govoriti u emisiji Lokalnih 20 Radija Sjeverni FM te uživo odgovarati na pitanja slušatelja. Emisija počinje u 10.30 sati.

Nakon ove, prve informacije o ovoj tematici koja je proteklih dana u fokusu javnosti u Ivancu i šire, tijekom dana objavit ćemo i detaljnije izvješće sa sjednice.

print