Novosti

IVANČANIMA GORKA ČESTITKA VLADE RH Ivanečki vodovodi i izvori vode pod Varkom, gase se Ivkom – vode

Utorak

Vlada RH (HDZ, HNS, HSLS, NS – Reformisti, manjinske stranke) svim je građanima grada Ivanca uputila gorku novogodišnju čestitku, koju će Ivančani sigurno zapamtiti.

Na svojoj 93. sjednici, održanoj 30. prosinca, donijela je novu Uredbu o uslužnim područjima te njome odredila da kompletno područje na kome su dosad distribuciju vode obavljale ivanečke Ivkom – vode, preuzima Varkom d.d. Varaždin.

Time kompletno vodno distribucijsko područje Ivkom-voda, uključujući ivanečke vodovode i izvore vode na Ivančici automatski prelaze pod Varkom, dok se Ivkom – vode, poduzeće u većinskom vlasništvu Grada Ivanca (58%) - gase.

I to nakon 54 godine (nekadašnji Komunalac osnovan je 1968.) tijekom kojih su ovu firmu stvarale i gradile generacije Ivančana i potrošača, a koje su Ivkom-vode opskrbljivale vodom vrhunske kvalitete iz ivanečkih izvora.

Kome zasluge za ovakav ishod?

Postavljaju se pitanja:

  • Tko je zaslužan za ovakav ishod?
  • Tko je dao „vjetar u leđa“ za donošenje ovakve odluke?
  • Kome je u interesu gašenje Ivkom-voda i isporuka Varkomu kompletne vodoopskrbe koju Ivkom-vode sada obavljaju na većem području Ivanca, Lepoglave, Bednje te na dijelovima općina Donja Voća, Klenovnik i Maruševec?
  • I ono najvažnije: Hoće li Grad Ivanec i njegovi građani mirno gledati kako varaždinski distributer preuzima ivanečku tvrtku i njene vodovode?
     

Tko je radio protiv interesa Grada Ivanca i Ivkom-voda?

To su pitanja koja smo postavili gradonačelniku Grada Ivanca Miloradu Batiniću.

Vlada RH u rujnu lani u javnu raspravu uputila je svoj prijedlog Uredbe o uslužnim područjima te pozvala sve zainteresirane da u savjetovanje upute svoje primjedbe i prijedloge. Što se tiče uslužnog područja Ivkom-voda, sama Vlada predložila je da sve ostane onako kako je bilo i do sada, tj. da Ivkom-vode nastave vodom snabdijevati sva ona područja na kojima i sada vrše distribuciju vode. Što se u međuvremenu toliko radikalno promijenilo da je Vlada odustala od svog vlastitog prijedloga?

- Pođimo redom. Na otvoreno javno savjetovanje o Uredbi o uslužnim područjima javili su se i Grad Ivanec i Ivkom-vode. Zahtjev Grada Ivanca bio je da ona naselja, koja su sada u obuhvatu uslužnog područja Ivkom-voda, tu i dalje ostanu te da se Ivkomovom uslužnom području priključe i naselja Jerovec, Ribić Breg i Horvatsko, koje smo željeli priključiti na ivanečku vodu. Ivkom-vode su također predložile isto te da se u njihovo uslužno područje uključe još i neka naselja u drugim općinama, čiji stanovnici sada konzumiraju Varkomovu vodu.

Tko je još i kakve zahtjeve uputio u javno savjetovanje?

-Grad Lepoglava i Varkom d.d. Oni su tražili da se iz sadašnjeg uslužnog područja Ivkom-voda isključe naselja užeg područja Lepoglave i okolice te pripoje uslužnom području Varkoma. Naravno da je za Ivkom-vode i Grad Ivanec kao njegova većinskog vlasnika takav prijedlog bio neprihvatljiv, jer je riječ o naseljima koja se već godinama nalaze na Ivkomovom uslužnom području i u čiju infrastrukturu poduzeće investira i održava je. Osim toga, Ivkom vode vrše i dopunu opskrbe pojedinih lokalnih vodovoda na području Grada Lepoglave i to tako da u njihove sustave puštaju vodu u sušnim razdobljima, kad lokalni vodovodi ne mogu isporučiti dovoljne količine. Smatrali smo da doista nema razumnog opravdanja da se ti isti vodovodi, koji su već i tehnički priključeni na Ivkom-vode, sada „trgaju“ iz njegova uslužnog područja i priključuju na Varkom?

Ipak, dogodilo se drukčije.

-Točno. Vlada je na kraju odustala od vlastitog prijedloga koji je uputila u savjetovanje te prihvatila prijedlog ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića (HDZ) te kompletno distributivno područje Ivkom-voda isporučila Varkomu. Ne može se pobjeći ni istini o tome tko je i što predlagao u javnoj raspravi pa sve zainteresirane upućujem da kliknu na link u prilogu i da vide tko je i kakve prijedloge uputio na e-savjetovanje o prijedlogu Nacrta Uredbe o uslužnim područjima (kliknite najprije na Uredbu o uslužnim područjima, str. 2, a nakon toga na članak 4.).

 

Upitno čiju ćemo vodu piti

Sumirajmo. Što ovakva Uredba Vlade RH znači za Ivanec, njegove građane i Ivkom-vode?

-Prvo: Znači gašenje Ivkom-voda i njihovo pripajanje Varkomu. Grad Ivanec, kao dosadašnji većinski vlasnik, gubi svaki utjecaj na razvitak vodoopskrbe i odvodnje na svom administrativnom području. Sada pijemo visokokvalitetnu vodu s Ivančice, a upitno je čiju ćemo vodu piti ubuduće.

Komu je za oko zapela ivanečka voda?

Što je s izvorima vode na Ivančici, koje Grad Ivanec čuva i tretira kao „obiteljsko srebro“ i najvrjednije prirodno blago?

-I oni idu pod Varkom. Ostvari li se taj scenarij, uvjeren sam da ćemo vrlo brzo dobiti odgovor na pitanje koje već dugo postavljamo. A to je: Kome su i iz kakvog interesa za oko zapeli naši izvori prvorazredne vode?

Batinić: Raspisat ćemo prvi lokalni referendum!

Hoćete li, narodski rečeno, bez borbe predati ivanečku vodu predati Varkomu?

-Nipošto. Prije svega, idem razgovarati. Tražit ću razgovor s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem (HDZ), bude li me htio primiti, te s HDZ-ovim ministrom Tomislavom Ćorićem (ukoliko će željeti, budući da na moj dopis za razgovor o temi tzv. varaždinskog smeća, koji sam mu poslao još u kolovozu lani, do danas nije odgovorio). Prije svega, tražit ću objašnjenje za ovakvu odluku Vlade, budući da se kosi sa Zakonom o vodnom gospodarstvu prema kojem Ivkom-vode ispunjavaju uvjete za distributera vode. I dakako, neću odustati od onog najvažnijeg.

A to je?

-Pitat ću građane Grada Ivanca za njihov stav po pitanju ivanečke vode, gašenja Ivkom-voda i preuzimanju od strane Varkoma. Drugim riječima, najavljujem lokalni referendum, prvi u povijesti grada! Iako sam uvjeren da će naši građani potvrditi moj stav i ustati u obranu ivanečkih interesa, želim njihov stav formalizirati. U procesu donošenju ključnih odluka uvijek dosad sam pitao građane i tražio njihov stav, a to ću pogotovo učiniti na ovoj tematici, koja je od životnog interesa za sve stanovnike grada Ivanca.

Ujedno pozivam i čelnike svih okolnih gradova i općina u čijim naseljima Ivkom-vode vrše distribuciju vode da ove teme stave na sjednice svojih predstavničkih tijela, da se očituju o tome žele li piti Ivkomovu ili Varkomovu vodu i da također pitaju svoje građane za njihov stav.

Naime, gašenje Ivkom-voda je tema koju će morati razmotriti sva gradska i općinska vijeća na području bivše Općine Ivanec, jer su gradovi Ivanec i Lepoglava te općine Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća osnivači ove tvrtke. Također, gradonačelnici i načelnici ovih gradova i općina su ujedno članovi Skupštine Ivkom-voda i oni će kod odlučivanja o gašenju tvrtke morati imati obvezujući stav svog gradskog, odnosno općinskog vijeća.

Hoće li ovo biti tema i sjednice Gradskog vijeća Ivanec?

-Dakako. Najprije ću o svemu informirati međustranačko vijeće, a nakon toga će biti sazvana i sjednica Gradskog vijeća, koje se treba očitovati o gašenju Ivkom-voda. Građane Ivanca i dalje ćemo putem gradskih glasila iscrpno izvještavati o svakom detalju ove tematike.

Batiniću podrška građana Lepoglave

Grad Ivanec nema običaj komentirati praksu drugih gradova i općina. Međutim, možete li iznimno prokomentirati činjenicu da su udruge i vodovodni odbori s područja grada Lepoglave, koji se protive Varkomovoj vodi, stali uz vas i dali vam podršku u nastojanjima da i lepoglavsko područje uđe pod uslužno područje Ivkom-voda?

-Kao što se može vidjeti na priloženom linku, šest udruga i vodovodnih odbora s područja grada Lepoglave je u javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga uslužnih područja uputilo zahtjev da se područja njihovih naselja priključe na distributivni sustav Ivkom-voda. One su ujedno izrazile žestoko protivljenje prijedlogu Grada Lepoglave da ih se priključi Varkomu te poručile da prijedlog Grada Lepoglave smatraju nelegitimnim jer nije prošao kroz proceduru Gradskog vijeća. Dakle, tu smo imali i legitiman prijedlog velikog dijela građana Lepoglave koji su jasno izrazili želju da njihova naselja uđu u uslužno područje Ivkom-voda, a koji Vlada RH nije usvojila.

Je li točno da su lepoglavske udruge zamolile za sastanak s Vama i da je taj sastanak održan?

-Točno je. Građani su tražili sastanak s direktorima Ivkoma d.d. i Ivkom-voda d.o.o. vezanim uz određene usluge koje ove firme pružaju potrošačima na području grada Lepoglave, a tražili su i moju prisutnost kao predsjednika Skupštine Ivkoma i Skupštine Ivkom-voda. Na sastanak je došlo 9 predstavnika vodovodnih udruga i mjesnih odbora, koji predstavljaju više tisuća građana lepoglavskog područja. Održali smo vrlo konstruktivan i potreban razgovor. Uz raznu komunalnu problematiku koju smo tom prilikom pretresli, glavna tema bila je, naravno, voda. Građani su bili izrazito revoltirani činjenicom da ih Grad Lepoglava gura u „naručje“ Varkoma. Ističu da je to za njih potpuno neprihvatljivo te su izrazili jasnu želju da uđu u uslužno područje Ivkom-voda i u tom kontekstu dali potporu svim nastojanjima Grada Ivanca vezanim uz ovu tematiku.

I za kraj. Neprestani pritisci na Grad Ivanec oko dovoženja smeća iz 15 JLS-ova Varaždinske županije na odlagalište Jerovec, a sada i preuzimanje kompletne vodoopskrbe Ivanca. Slučajno?

- Iza vode stoji Varkom d.d. Varaždin. Iza smeća stoji Čistoća d.o.o. Varaždin. I jednoj i drugoj tvrtki je većinski vlasnik Grad Varaždin na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem (SDP). Pa neka građani ocijene sami.

print