Novosti

UDVDR I HVIDRA Ivanec na mjestima stradanja hrvatskih branitelja i civila u istočnoj Slavoniji i Srijemu

Srijeda

Delegacija sastavljena od članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec, boravila je u dvodnevnom posjetu istočnoj Slavoniji i Srijemu te na mjestima velikih zločina počinjenih od strane lokalnih i terorista iz Srbije i tzv. JNA odala počast brojnim hrvatskim braniteljima i civilima.

Posjet je započeo u Tovarniku, gdje ih je primio Ivan Bazina Šljiva, hrvatski branitelj i svjedok stradanja Tovarnika, ujedno i suborac policajaca s našeg područja, koji su u ljeto 1991. branili to pitomo mjesto uz samu granicu sa Šidom u Vojvodini.

Bazina je, ujedno, sudjelovao u filmu "Zaboravljena mladost", koji su spomenute ivanečke udruge snimale i na tovarničkom području, a promoviran je u Ivancu, Lepoglavi i Maruševcu u rujnu ove godine. U ime načelnika Anđelka Dobročinca, Bazina je gostima poklonio više primjeraka knjige "Svjedočim", koja govori o stradanju i progonu mještana Tovarnika.

Tamošnjim žrtvama počast je odana kod spomen obilježja u centru Tovarnika te na lokalnom groblju. U neformalnu druženju domaćini su svoje goste pozvali da im se ponovno pridruže najesen iduće godine, kada se održava njihova tradicionalna manifestacija Bučijada.

Izaslanstvo UDVDR-a i HVIDRE Ivanec potom je počast odalo stradalima kod spomen obilježja "Minsko polje", a potom ih je u ime Općine Lovas primila pročelnica Mirka Latas, poželjela im dobrodošlicu te ih detaljnije upoznala s tragičnom sudbinom Lovasa i Opatovca u Domovinskom ratu, teškog povratka i razdoblja obnove kao i s trenutČnom situacijom i životom kakav se danas odvija na području Općine Lovas.

Latas je rekla kako je u planu izgradnja velikog spomen obilježja na lokaciji stradavanja u "Krvavoj berbi grožđa" te pozvala goste da ponovno dođu u posjet Lovasu.

Nakon Lovasa, delegacija je u večernjima satima na Ovčari odala počast ubijenima 20. studenog 1991. godine, među kojima su Josip Kapustić i Tomo Jambor iz Žarovnice, kao i kod Spomen doma Ovčara.

Drugi dan posjeta, na Memorijalnom groblju u Vukovaru odana je počast svim stradalima u bitki za Vukovar, a nakon posjeta obnovljenom Vukovarskom tornju svijeće su zapaljene i za stradale kod 'Bijelog križa' na obali Dunava, kod spomen obilježja Jean-Michelu Nicolieru i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te kod spomen ploče poginulim pripadnicima MUP-a.

Potom se žrtvama poklonilo i u Borovu Naselju, gdje se borio najveći broj policajaca iz ivanečkog i lepoglavskog kraja i okolice, a nakon toga i kod spomen obilježja legendarnom Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, "groblju tenkova".

U Bogdanovcima je odana počast borcima HOS-a i svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u obrani tog vukovarskog prigradskog naselja, nakon čega je uslijedila završna etapa memorijalnog pohoda ivanečkih braniteljskih udruga - Jarmina.

Tamo su ih dočekali načelnik Općine Goran Ileković i članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jarmina, te su svi zajedno najprije odali počast pripadnicima Specijalne jedinice policije PU varaždinske Rode, poginulim i nestalim 9. studenog 1991. prilikom pokušaja proboja prema opkoljenom Vukovaru, a potom razgledali spomen sobu u Jarmini, gdje se nalaze memorabilije iz Domovinskog rata, među  kojima su i fotografije poginulih, uključivo i one varaždinskih Roda.

Posjetom Jarmini i dogovorom o ponovnom dolasku, okončano je odavanje počasti stradalim hrvatskim braniteljima i civilima na području istočne Slavonije i Srijema, koje je UDVDR Ogranak Ivanec, u suradnji s HVIDR-om Ivanec proveo u sklopu cjelogodišnjeg programa "Dani sjećanja na Vukovar - Ni sjene više nema", a kojeg podupiru Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec.

Iako je, kao i proteklih godina, u planu bio posjet 50-ak hrvatskih branitelja i ostalih zainteresiranih, zbog epidemiološke situacije on je prolongiran za iduću godinu.

Ovaj posjet su, uz Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Ivanec, pomogli i Grad Lepoglava, Poslovna zona Ivanec, Radio Sjeverni FM te Elektro Kruno Margečan.

 

print