Novosti

Poslovna zona Ivanec na susretu članica Mreže BOND: Za daljnje unapređenje podrške poduzetnicima

Četvrtak

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) i Udruga Mreža BOND su u prostorima Tehnološkog parka Varaždin organizirale susret članica Mreže BOND – čiji je članica i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec d.o.o. - radi podrške u savjetovanju poduzetnika prilikom osnivanja i zatvaranja poduzeća. 

Cilj njihova okupljanja je omogućiti poduzetnicima da ujednačenu dostupnost informacija putem potpornih institucija o postupku osnivanja poduzeća i njegovim različitim pravnim oblicima, kako bi se u što većoj mjeri potaknula poduzetnička aktivnost u RH.

Okupljene predstavnike poduzetničkih potpornih institucija s područja Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije pozdravili su Mladen Jakopović i Miljenko Ernoić, predsjednik Uprave razvojne agencije Sjever – DAN.

U radu skupa sudjelovala je i mr. sc. Lana Labaš, direktorica Poslovne zone Ivanec:

-Poslovna zona Ivanec d.o.o. kao poduzetnički centar, jedini u županiji, djeluje regionalno te razvija i njeguje pristup partnera poduzetnicima kod realizacije njihovih inicijativa. Nudimo im čitav niz potpornih usluga, ali posebno ističemo individualno savjetovanje, online informiranje, čitav set promidžbenih alata i platformu za marketing, organizaciju i potporu kod prijava na europske fondove, za što smo se i posebno specijalizirali. BOND projekt nam je omogućio razvoj dodatnih vještina zaposlenika, što je za direktnu posljedicu imalo razvoj novih poslovnih ideja i ciljeva, novih kompleksnijih usluga i nesumnjivo je doprinio razvoju poslovnih kontakata – naglasila je L. Labaš.

Sudionicima je pojašnjenja razlika između obrta, trgovačkog društva ili slobodne djelatnosti te se raspravljalo o razlikama osnivanja svakog pojedinog oblika poduzeća. 

Članice Mreže BOND su, između ostalog, dobile odgovor na pitanje zbog čega se poduzetnicima savjetuje da u trgovačkim društvima ipak isplaćuju plaću za direktora, iako za to nemaju zakonsku obvezu. 

Pojašnjeno je i tko se sve smatra članom kućanstva u kontekstu poslovanja obrta i pod kojim uvjetima, budući da je zakonski predviđena mogućnost da članovi kućanstva obrtnika mogu pomagati u obavljanju obrtničke djelatnosti. 

Ujedno je rastumačena konkretna razlika između pomaganja i samostalnog obavljanja djelatnosti. Zanimljivo je bilo čuti i pojašnjenje razlika između obrta i kućne radinosti, pri čemu je naglašena zabrana internetske prodaje za kućne djelatnosti.

Sljedeći ovakav susret članova Mreže BOND zakazan je za 14. prosinca u Zadru.

Tekst i fotografije: HAMAG-BICRO

print