Novosti

VARAŽDINSKO SMEĆE Ministarstvo odbilo žalbu Ivkoma, Grad i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Ponedjeljak

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili.

U Jerovec 10.000 tona varaždinskog smeća?!

Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je s čuđenjem ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke itekako upućene u ovu problematiku, a koji svi zajedno opetovano ponavljaju da ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi ičije vanjsko smeće (osim miješanog otpada iz gradova i općine bivše Općine Ivanec) moglo u Jerovec.

U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec.

Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru - vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je.

Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica.

Upravni spor

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

- Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Širi prilog o ovoj temi donosimo u novom broju Ivanečkih novina koje iz tiska izlaze ovaj tjedan.

Foto: Smeće u Poljani Biškupečkoj spremno za dovoz u Ivanec

print