Novosti

POSLOVNI KLUB IVANEC Sastanak na teme zapošljavanja, smještaja i integracije stranih radnika

Srijeda

Hrvatska je osuđena na uvoz radne snage i to na dulje vrijeme. To je realnost i bilo kakav negativan odnos prema toj činjenici je iluzoran, jer se u protivnom u pitanje dovode ne samo sadašnje poslovanje i daljnji razvoj tvrtki, već i opstojnost hrvatskog mirovinskog (isplata mirovina) i zdravstvenog sustava.

To je glavna poruka sa sinoćnjeg 2,5-satnog sastanka koji su Grad Ivanec, Poslovni klub i Poslovna zona Ivanec organizirali u Gradskoj vijećnici s predstavnicima tvrtki koje zapošljavaju ili namjeravaju zaposliti strane radnike.

Ukorak sa spomenutim trendovima ide i ivanečko gospodarstvo, koje već uvozi radnu snagu iz trećih zemalja, s time da će tijekom predstojećih godina ta brojka znatno rasti.

Dolazak stranih radnika svim poduzetnicima otvara zajednička problemska pitanja, a to su: osiguranje smještajnih kapaciteta, integracija radnika (koji dolaze iz različitih kultura i klimatski drukčijih područja) u lokalnu zajednicu te dolazak cijelih obitelji i uključivanje njihove djece u vrtić.

S obzirom na to da je osiguranje smještaja gorući problem za sve ivanečke poslodavce koji  uvoze veći broj stranih radnika, na sastanku su sami inicirali rješenje – a to je da se udruže, osnuju suvlasničku ili sličnu tvrtku te da zajedno izgrade hotel ili hostel za strane radnike (ili kontejnersko naselje), jer će potrebe za radnicima iz trećih zemalja biti još dugo.

Sve nazočne uvodno je pozdravio gradonačelnik Milorad Batinić, a direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš je nazočne informirala o rezultatima ankete koja je na ovu temu provedena u ivanečkim tvrtkama.

-Iz ankete je vidljivo da poslodavci na području grada Ivanca sada zapošljavaju oko 70 stranih radnika. Riječ je o državljanima Nepala, Indije, Sri Lanke, Vijetnama, BiH, Srbije i Kosova. U iduće tri godine bit će zaposleno još oko 140 stranaca – naglasila je L. Labaš.

Provedena anketa također je pokazala kronično pomanjkanje svih struka nužno potrebnih domaćoj industriji, od građevinskih, drvoprerađivačkih, kožarsko-obućarskih do tekstilnih, ugostiteljskih i dr., a upozoreno je i na deficit VSS i VŠS struka.

Iako su građani prema uvozu radne snage često kritički i negativno nastrojeni, smatrajući da najprije treba zaposliti domaće radnike i dobro ih platiti te da su strani radnici u povlaštenom položaju naspram domaćih, gospodarstvenici upozoravaju da na domaćem tržištu radne snage - nema.

Rečeno je da obrazovanje ne prati potrebe prerađivačke industrije. U srednjim školama već desetak godina ne obrazuju se radnici za obućarsku i tekstilnu industriju. Mladi niti ne žele u ta zanimanja, budućnost vide drugdje. S druge strane, strani radnici prijavljeni su u Hrvatskoj i tu plaćaju poreze i doprinose te na taj način doprinose našem MIO i zdravstvenom sustavu. Također, ovdje kupuju i troše, a svojim radom stvaraju novu vrijednost u firmama.

U širokoj raspravi na ove teme sudjelovali su Siniša Zver, predsjednik Uprave Ivančice d.d., Nada Zver, predsjednica NO-a Ivančice, direktor IVA TEKSTILA Mladen Smontara, Filip Kišiček iz MIPCRO-a, Ivančica Funda Đukić iz Drvodjelca, Goran Ribić iz Tesle, Petar Juričevski iz Passengera i JP&S Grupe, Darko Molnar iz Oriona, Božidar Gužvinec iz Limarije Gužvinec i Ivančica Slunjski iz Srednje škole Ivanec.

Ističući činjenicu da je uvoz radne snage neminovnost s kojom se moramo suočiti, gradonačelnik M. Batinić pozdravio je zajednički nastup poduzetnika i inicijativu gradnje smještajnih jedinica za strane radnike, ali i upozorio da su mogućnosti Grada za uključivanje u gradnju takvih kapaciteta ograničene jer da Grad ne može financirati privatne investicije. Podupro je ideju da poslodavci osnuju poduzeće u kome će svaki imati određen udio i zajednički investirati, a kasnije i upravljati objektom pa je u tom kontekstu prihvaćen prijedlog da se izradi feasibility studija u cilju određivanja minimalne isplativosti kapaciteta i podjele rizika.

Pošto su poslodavci aktualizirali i pitanje smještaja djece u dječje vrtiće tijekom popodnevnih sati, kada roditelji rade u drugoj smjeni i nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje, a vrtići ne rade, gradonačelnik ih je informirao da Grad ima spremne projekte za proširenje vrtića u Ivancu te da se čeka otvaranje natječaja za prijavu toga projekta.

- Međutim, ako postoji interes da se u Ivancu gradi privatni dječji vrtić, Grad Ivanec je spreman otkupiti zemljište i ulagača osloboditi svih davanja za gradnju – poručio je gradonačelnik te kazao kako će uključivanje djece stranih radnika u dječji vrtić biti omogućeno pod istim uvjetima kao i za svu drugu djecu. Pozdravio je i sve inicijative i projekte usmjerene integraciji stranaca u lokalnu zajednicu.

print