Novosti

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter na 54. državnoj smotri pjevačkih zborova u Varaždinu

Četvrtak

Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter Ivanec uspješno je nastupio na 54. susretu hrvatskih pjevačkih zborova koji je, u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, održan u Varaždinu.

Podsjećamo, ivanečki zbor se na državnu smotru plasirao temeljem odličnog nastupa na 17. županijskoj smotri koja je krajem rujna održana u Ivancu, a na kojoj je dobio pohvale za odličan nastup i unaprijeđenu kvalitetu pjevanja i to unatoč otežanim uvjetima sastajanja i vježbanja zbog aktualnih epidemioloških prilika.

Na državnoj smotri okupilo se osam pjevačkih zborova iz šestžupanija s više od 200 pjevača, koje su odabrali stručni selektori HSK Marija Ramljak i Robert Homen. 

U programu Susreta sudjelovali su Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Rudolf Rajter“ Ivanec pod vodstvom prof. Jelene Gotal, Komorni ženski vokalni sastav „Cantus ante omnia“Zagreb, Pjevački zbor „Josip Vrhovski“ Nedelišće, Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, Crkveno pjevačko društvo „Mir“ Belišće, Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ Pazin i Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ Rijeka. 

Ženski zbor KUD-a „Učka“ Matulji, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja i Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ Osijek morali su odustati od nastupa zbog epidemiološke situacije. 

Susret zborova počeo je neformalnim jutarnjim nastupima u okviru „Zborskog špancirunga“ na Trgu kralja Tomislava koji je okupio velik broj prolaznika i posjetitelja Varaždina. 

Glavni dio programa održan je istog dana u Velikoj koncertnoj dvorani HNK-a Varaždin pod strogim epidemiološkim mjerama i pred ograničenim brojem publike, ali uz videoprijenos uživo na Youtube i FB kanalima, koji su omogućili praćenje Susreta mnogo većem broju gledatelja. 

S ciljem poticanja rada amaterskih zborova, sudionici su se predstavili s revijalnim, ali zahtjevnim programima koje je pratilo stručno povjerenstvo u sastavu Jasenka Ostojić, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. 

Nagradu HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja, članovi povjerenstva odlučili su dodijeliti Akademskom zboru Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Concordia discors“, za izvedbu skladbe „Tam prek Drave germlavica“ Emila Cossetta.

54. susret zborova završen je okruglim stolom zborovođa i članova povjerenstva u cilju međusobne suradnje, poticanja i unapređenja njihova rada.

print