Novosti

80 GODIŠNJICA POGIBIJE NARODNOG HEROJA JOSIPA KRAŠA Batinić: Želio bih da antifašizam postane državna politika

Ponedjeljak

Na današnji dan, prije 80 godina (18. listopada 1941.), u okršaju s ustašama poginuo je Josip Kraš, uvjereni antifašist, dugogodišnji sindikalni aktivist, organizator pokreta otpora fašizmu i fašističkom okupatoru u Gorskom kotaru, na Baniji i Kordunu. 

Ovaj naš sugrađanin (rođen u Vuglovcu 1900. godine), zbog svojih iznimnih zasluga u sindikalnom djelovanju (između ostalog, bio je povezan i s ivanečkim rudarima, gdje je 1936. i 1937. organizirao štrajkove koji su rezultirali povećanjem plaća i poboljšanjem uvjeta rada) te u organiziranju pokreta otpora proglašen je narodnim herojem i počiva u Grobnici narodnih heroja na Mirogoju.

Vodstvo Grada Ivanca na čelu s gradonačelnikom Miloradom Batinićem, predstavnici Udruge antifašista i antifašističkihboraca Ivanec te GO SDP-a Ivanca danas su mu odali počast polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred biste kod njegove rodne kuće u Vuglovcu. 

Obraćajući se tim povodom malobrojnom skupu, gradonačelnik Batinić kazao je da je Kraš po mnogočemu bioiznimna osoba. Imao je potpuno izgrađen stav u pogledu socijalne politike i empatije prema položaju radnika i prema radničkim pravima, o načinu sindikalne borbe te posve zreli antifašistički diskurs koji je na kraju potvrdio i vlastitim životom.

-Kraš je osoba koju bi svaka vlast i svaka politika trebala slaviti. Na žalost, to danas ni u Hrvatskoj, a ni ovdje, nije tako. Ako pogledamo tko je ovdje danas i tko je bio prošlih godina, možemo tek konstatirati da se pred Kraševom bistom okupljaju uvijek jedni te isti. A to je žalosno. Jer riječ je o čovjeku koji je svojim djelom doslovce zadužio naše djedove i pradjedove na način da im je priskrbio veće plaće. A jednako tako i sve nas, koji danas živimo u slobodnoj Hrvatskoj, jer je poginuo za slobodarske ciljeve, organizirajući ustanak protiv fašizma i fašističkog okupatora – naglasio je gradonačelnik te podsjetio da je antifašizam ugrađen u Ustav RH.

- I zato, tako dugo dok sam gradonačelnik, učinit ću sve što mogu kako ovakva okupljanja ne bi bila samo prigodničarska, na razini obveze. Ako nitko, onda ćemo mi ovdje, pa ma kako malobrojni bili, poručiti da još ima i da će uvijek biti ljudi i snaga kojima je antifašizam sinonim za poštivanje individualnih ljudskih prava, za toleranciju, ali i za poštivanje sloboda manjina i pojedinaca, bez obzira na nacionalnu, rasnu ili vjersku pripadnost.

- Želio bih da antifašizam postane državna politika koja prema njegovim vrijednostima nikad neće imati dekorativne ili deklarativne, a još manje dvostruke standarde. Samim tim bi se, poput mjehura od sapunice, raspršili fazni falsifikati o antifašizmu, pokušaji kompromitiranja uloge i vrijednosti antifašizma te rehabilitacije fašističkih ideologija – poručio je Batinić, nakon čega su svi nazočni počast Krašu odali minutom šutnje.

Cvijeće ispred biste položili su Dalibor Patekar, predsjednik Gradskog vijeća i Antun Babić, gradski vijećnik, a pridružio se i gradski vijećnik Mihael Slunjski, predsjednik Foruma mladih SDP-a Ivanec te predstavnici UAB-a Ivanec.

print