Novosti

IVANEČKA LIPA Građanima darovano 150 stabalaca kloniranih lipa

Ponedjeljak

U sklopu izložbe gljiva i malog sajma OPG-ova, u subotu je na ulazu u ivanečki park, kod lipe stare više od 600 godina, predbilježenim građanima podijeljeno više od 150 mladih stabalaca klonirane lipe, proizvedenih u rasadniku Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

 Proizvodnju klonova naručio je Grad Ivanec. Prvi kontingent od 150 stabalaca Grad je zainteresiranim građanima poklonio prošle godine.

- Zbog velikog interesa brojnih ljudi koji su izrazili želju da zasade mladu lipu, s ovom smo akcijom nastavili te smo im sada darovali još 150 stabalaca. S ovom akcijom nastavljamo i iduće godine, kada nam je u planu sadnja kloniranih lipa u Poslovnoj zoni Ivanec i u pojedinim ivanečkim ulicama – poručio je gradonačelnik M. Batinić.

Uz svaku lipu građani su dobili certifikat o podrijetlu, promo materijal Grada Ivanca te edukativni letak s praktičnim podsjetnikom na čuvanje okoliša.

Lipe i brošure građanima su podijelili zaposlenici Projektnog ureda za EU fondove s direktoricom Lanom Labaš, a uključio se i gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem.

Sadnjom mladih lipa, koje u sebi nose genetski zapis matičnog stabla (sve su stare više od 600 godina), građani će za budućnost sačuvati ivanečku lipu.

Na ovaj način su se i Grad kao institucija te brojni građani na najljepši način uključili zajednici građana, ustanova i institucija iz cijele Europe u obilježavanju Europskog tjedna održivog razvoja.

Povezani dokumenti

print