Novosti

Na Šatornjak brijegu održana 5. starinska berba grožđa u organizaciji Udruge Skrajski pajdaši

Ponedjeljak

U organizaciji Udruga vinogradara i voćara Skrajski pajdaši iz Salinovca te velik angažman članova KUD-a Salinovec u nedjelju je, 3. listopada, na vinorodnom Šatornjak brijegu održana jubilarna peta starinska berba grožđa. 

Prekrasan sunčan jesenski dan na otvoreno je izmamio velik broj sudionika i mještana koji su svi zajedno okupili kod stare preše. 

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Skrajskih pajdaša Ivana Lončara, svima okupljenima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić, tradicionalni gost i sudionik salinovečkihberbi te tom prilikom ovoj manifestaciji najavio i buduću potporu Grada. 

Naime, Grad Ivanec njen je tradicionalni pokrovitelj te svake godine i novčano pomaže održavanju manifestacije i njegovanju starih običaja koji se vežu uz berbu grožđa.

Nazočnima se obratio i vlč. Marijan Piskač, župnik u Resniku, domaće gore list, veliki prijatelj i redovit sudionik manifestacija Skrajskih pajdaša. 

Predvođeni glazbom domaćih muzikaša, svi berači su, u narodnim nošnjama, s putama i košarama, krenuli u berbu u vinograd Ivana Lepoglavca na Peščenjaku.

Nakon povratka berača do stare preše, ubrano grožđe završilo je u muljači, a dio su u badnju „potancale“ članice KUD-a Salinovec. Izgaženo i izmuljano grožđe stavljeno je u starinsku cug prešu, a nakon toga je mošt preko stare drvene lakovnice uliven u drvenu bačvu.

Domaćini su u svemu tome dobro zaposlili i gradonačelnika.

Program je nastavljen glazbom i plesom KUD-a Salinovec, a nakon toga i druženjem uz dobro iće i piće, kako to već ide nakon berbi. I ovoga puta su članice KUD-a Salinovec pripremile domaće kolače i specijalitete za prste polizati (hajdine zljevke, domaće pite od jabuka, orehnjače, makovnjače i sl.).

Na taj i ove je godine produljena lijepa tradicija okupljanja na starinskim berbama i oživljavanju običaja koji se danas gotovo više nigdje ne mogu vidjeti.

Manifestaciji su nazočili i Stjepan Četrtek, predsjednik Vijeća MO-a Salinovec, Željko Đurin,  predsjednik Udruge vinogradara Peharček iz Ivanca te predstavnice gradskih službi Grada Ivanca.

print