Novosti

SVEČANO U IVANCU Središnja svečanost u povodu 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata na Ivančici

Ponedjeljak

Mimohodom ulicama Ivanca pripadnika specijalnih postrojbi – protudiverzantskog i diverzantskog voda bivše Općine Ivanec, policije i Udruge 104. brigade HV te središnjom svečanošću kod spomen obilježja poginulim ivanečkim braniteljima, u Ivancu je u petak, 17. rujna, velikom svečanošću obilježena 30. obljetnica oslobađanja vojnih objekata na Ivančici, Dan 2. ivanečke bojne i Dan branitelja Varaždinske županije te obljetnica pogibije Ivana Severa Nina.

Središnja svečanost održana je pred spomen obilježjem poginulim ivanečkim braniteljima na glavnom gradskom trgu. Uz obitelji poginulih branitelja, nazočio joj je i Darko Nekić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ratni zapovjednik 104. brigade Ivan Rukljić te vodstvo Grada Ivanca s gradonačelnikom Miloradom Batinićem i njegovim zamjenikom Markom Friščićem i dr.

Nakon odavanja počasti poginulima cvijećem i minutom šutnje, nazočnima se obratio Zdravko Križek, koji je 1991. bio zamjenik zapovjednika Policijske postaje Ivanec.

Podsjećajući da je u to doba policija bila jedina legitimna i legalna snaga koja se prva uključila u obranu Hrvatske, a djelovala je i u oslobađanju Ivančice, u opsežnijem izlaganju okupljene je upoznao s okolnostima u kojima se odvijala ova ratna akcija.

Kao što je poznato, tzv. JNA je na Ivančici imala prislušno-komunikacijski centar. Kako se JNA otvoreno stavila na stranu srbočetničkog agresora, bilo je potrebno spriječiti da tehnika, naoružanje i oprema  padnu u neprijateljske ruke.

Križek je detaljnije opisao tijek akcije u kojoj su sudjelovali pripadnici Policijske postaje Ivanec kojima su se priključile specijalne postrojbe, a koja je nakon prve i druge faze višednevnih mučnih pregovora uspješno završena predajom ročnika i njihovih zapovjednika te osvajanjem velike količine naoružanja, borbenih vozila i opreme.

 Skupu se obratio i tadašnji zapovjednik specijalnih postrojbi Vladimir Debeljak te podsjetio da ove postrojbe nisu nastale slučajno, već slijedom naredbe ratnog ministra Martina Špegelja koji je zapovjedio formiranje takvih snaga kao pomoći policiji, koja je tada bila razvučena od Dubrovnika do Vukovara. U tom kontekstu podsjetio je da su se već u srpnju 1991. u Ivancu okupili dragovoljci, a grupa od 17 ljudi je od strane zapovjednika I. Rukljića bila upućena na Ivančicu, kao pomoć policijskim snagama u operacijama oslobađanja Ivančice.

 Svima okupljenima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić:

- U proteklih 30 godina naše je društvo prošlo kroz puno izazova, ali i podjela kojih ne bi trebalo biti. Dolaze nove, mlade generacije i one moraju znati da je sve to što imaju stečeno žrtvom. Ne dajmo stoga da sukobi i podjele unište ono što je krvlju stvoreno! – apelirao je Batinić te zahvalio okupljenim braniteljima i policajcima na maksimalnom doprinosu koji su dali za domovinu.

Ističući da mu je drago vidjeti dobru suradnju lokalne samouprave i braniteljskih udruga, D. Nekić istaknuo je da je rujan 1991. bio ključno razdoblje Domovinskog rata, jer je u to vrijeme bilo važno zauzeti vojarne i oružje. Pritom je, kazao je, sjever Hrvatske ušao u povjesnicu jer su upravo ovdje osvojene ogromne količine oružja koje su potom distribuirane za naoružanje naših snaga širom Hrvatske, dok su ovdašnji građani dali golem doprinos kako bi Hrvatska preživjela.

Svečani program pjesmom je uljepšao Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter pod ravnanjem prof. Jelene Gotal. Program je vodila Vesna Matišić.

print