Novosti

IVANEČKI KLUB KOLEKCIONARA Poštanski žig i omotnica u povodu 105. obljetnice rođenja M. Hrga

Utorak

Ivanečki klub kolekcionara je u povodu 105. obljetnice rođenja Metoda Hrga, arhivista i povjesničara nacionalne i crkvene povijesti te svećenika rodom iz Ivanca, inicirao izradu prigodnog poštanskog žiga, koji je izradila Hrvatska pošta Zagreb.

Žig će biti dostupan na samu obljetnicu Hrgova rođenja, u četvrtak 16. rujna, u Poštanskom uredu Ivanec. Bit će u prometu samo taj dan, a nakon toga će se pohraniti u Muzeju Hrvatske pošte.

Pozivaju se svi građani Ivanca, a posebno kolekcionari, da iskoriste ovu jedinstvenu priliku kako bi iz Ivanca poslali poštu označenu ovim žigom te na taj način odali počast našem sugrađaninu zaslužnom za istraživanje i objavu brojnih važnih podataka za povijest Ivanca.

Ivanečki klub kolecionara je uz navedenu obljetnicu tiskao i prigodnu omotnicu i to u samo 100 primjeraka.

Metod Hrg je osnovnu školu pohađao u Ivancu, a gimnaziju (u prvoj generaciji) u Nadbiskupskom dječačkom sjemeništu na Šalati. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1942. godine.

Arhivist Zagrebačkog kaptola bio je od 1966. do umirovljenja 1976. godine. Radio je na sređivanju Kaptolskog i Nadbiskupskog arhiva, čija građa tada nije bila objedinjena ni sistematizirana.

Istražio je i objavio knjigu Kanonske vizitacije zagrebačke (nad)biskupije (uz Josipa Kolanovića). S Kolanovićem je objavio i Novu građu o Jurju Dalmatincu i Seljačke bune XV.-XVIII. stoljeća. Od velikog je značenja za nacionalnu crkvenu povijest i objavljivanje dnevnika biskupa Maksimilijana Vrhovca.

Istraživao je i stariju ivanečku povijest, a važni prilozi o njoj objavljeni su i u Ivanečkom kalendaru.

print