Novosti

POMOĆ PČELARIMA Grad Ivanec pčelarima isplatio potpore za očuvanje 572 pčelinje zajednice

Srijeda

Nikad teža pčelarska godina koja je zbog lošeg vremena (mraz u nekoliko navrata, hladnoća, nedostatak ispaše) ozbiljno zaprijetila opstanku pčelinjih zajednica kao i potreba hitne pomoći pčelarima bili su glavni razlozi sastanka koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa suradnicima iz gradske uprave ljetos održao sa pčelarima s područja grada Ivanca. 

Razgovaralo se o financijskoj potpori Grada Ivanca u cilju očuvanja postojećih pčelinjih zajednica, kako bi vlasniciuspjeli održati barem postojeći broj košnica.

Tom su prilikom pčelari istaknuli kako tako tešku godinu nisu doživjeli već gotovo tri desetljeća. 

Prvi put se dogodilo da pčele nemaju dovoljno meda ni za sebe pa se, sukladno tomu, ne mogu očekivati nikakvi viškovi, kao ni prodaja i zarada od meda ove godine. 

Godina je, kazali su, toliko teška da neće moći pokriti ni osnovne uložene troškove.

Na sastanak su bili pozvani svi pčelari iz evidencije Ministarstva poljoprivrede po kojoj je na području grada Ivanca evidentiran 21 pčelar sa 726 košnica. 

Nakon rasprave i razgovora, gradonačelnik Batinić je najavio mjere pomoći pčelarima te prihvatio njihov prijedlog da im se pomogne iznosom od 50 kuna po pčelinjoj zajednici. 

U međuvremenu je svim pčelarima koji su Gradu podnijeli prijave, a koji su upisani u evidenciju Ministarstva poljoprivrede, isplaćeno ukupno 28.600 kuna za očuvanje 572 pčelinje zajednice.

U cilju dodatne pomoći pčelarima, Grad Ivanec poziva sve zainteresirane da se za konzultacije, savjetodavne usluge ili za usluge kandidiranja projekata iz sektora pčelarstva na mjerekoje mogu koristiti iz nacionalnog Pčelarskog programa ili iz EU fondova, slobodno obrate Projektnom uredu za EU fondove Grada Ivanca.

print