Novosti

Održan 6. hrvatski festival kiparenja motornom pilom u Salinovcu

Ponedjeljak

U parku nove osnovne škole Tina Ujevića u Salinovcu, u subotu i nedjelju, 31. srpnja i 1. kolovoza, održan je 6. hrvatski festival kiparenja motornom pilom u organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec.

Festival je i ove godinu okupio kipare s područja cijele Hrvatske, ali i šire pa su tako u Salinovec stigli kipari iz Slovenije i Mađarske što Festivalu daje međunarodni karakter.

Zbog epidemiološke situacije ove su godine izostali kipari iz Slovačke, a koji su u skrajskom kraju već stari gosti i natjecatelji.

Na Festivalu je sudjelovalo 11 afirmiranih kipara. Svoju su vještinu i umijeće pokazali u izradi glavne skulpture velikih dimenzija motornom pilom te u disciplini Speedecarving.

Pobjedu je u izradi glavne skulpture odnio Bogdan Jerič iz Slovenije, a pobijedio je sa skulpturom lovačkog motiva.

U disciplini Speedecarving pobjeda je ove godine također otišla u Sloveniju, pobijedio je kozorog u izradi Matije Vavdija.

Više od 1500 posjetitelja obišlo je Salinovec u dva dana Festivala, a mogli su vidjeti precizne ruke, umijeće i vještinu kiparenja na ovaj poseban, zahtjevan i iznimno težak način – motornom pilom. 

Inspiracije i mašte nije nedostajalo pa se tako u drvenom izdanju mogao vidjeti i vilenjak Dobby iz Harry Pottera, a uz to bilo je tu i raznih motiva iz prirode, povijesti, glazbe i dr.

6. hrvatski festival kiparenja motornom pilom otvorio je dogradonačelnik grada Ivanca Marko Friščić.

-DŠR Salinovec jedna je od najstarijih i najaktivnijih udruga na području grada Ivanca, čestitam vam 40 godina rada, kojeste proslavili prošle godine kada se nažalost nismo mogli okupiti. Ponosni smo na ovaj Festival i njegovu jedinstvenu koncepciju na razini Hrvatske. U Gradu Ivancu uvijek ćete imati partnera i podršku - istaknuo je dogradonačelnik u svojem obraćenju na svečanom otvorenju Festivala.

Grad Ivanec već tradicionalno bio je pokrovitelj 6. hrvatskog festivala kiparenja motornom pilom, a svim sudionicima uz zahvalnice, uručeni su i prigodni paketi Ivanca – planinarskog grada, koje im je na otvorenju podijelio predsjednik DŠR-a Salinovec Kruno Lepoglavec.

-Velika hvala svim sponzorima i pokrovitelju Gradu Ivancu. Salinovec živi za ovaj Festival. Iznimno mi je drago što ćemo biti žarište dobre volje, umjetnosti i vedrine. Bez vrijednih članova i njihov nesebičnog angažmana sve ovo ne bi bilo izvedivo - istaknuo je predsjednik DŠR-a Salinovec.

Manifestaciju je obišao i direktor Turističke zajednice grada Ivanca Boris Jagetić Daraboš te je dao punu podršku ovomjedinstvenom Festivalu u Hrvatskoj.

print