Novosti

Batinić: Država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo, ovo je sramota za ministra Ćorića

Srijeda

Naredba inspektora zaštite okoliša Roberta Roceka da Ivkom d.d. u roku od 8 dana mora na odlagalištu u Jerovcu započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije (rješenje je primljeno 19. srpnja, žalba ne odgađa izvršenje, ali unatoč tome do danas nije – i neće! – na deponij ući nijedan kamion varaždinske Čistoće!) te izricanje visokih novčanih kazni od ukupno 125.000 kuna Ivkomu i njegovu direktoru kao i izjave varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) o tome da kroz nekoliko dana tzv. varaždinsko smeće stiže u Jerovec, izazvali su eksploziju nezadovoljstva građana Ivanca, a naročito Jerovca i okolice. 

U mjesnim odborima Jerovec Gornji i Donji vrije

Mještani Jerovca spremni su za masovne prosvjede i blokadu prilaza deponiju traktorima, kamionima i gusjeničarima. 

Raspoloženje je takvo da građani samoinicijativno najavljuju noćne straže, a svaki pokušaj prilaza odlagalištu spremni su spriječiti fizički. Nezadovoljstvo je ogromno, do eskalacije i izlaska na cestu manjka tek „iskra“.

Sve to čulo se na sastanku u društvenom domu u JerovcuGornjem, koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem u utorak, 27. srpnja, održao s vodstvima dvaju jerovečkih mjesnih odbora. 

Sastanak su inicirala sama vijeća mjesnih odbora sa željom da od gradonačelnika iz prve ruke dobiju detaljne informacije o statusu odlagališta i o situaciji s tzv. varaždinskom smećem.

-Na žalost, cijela ova situacija je poprimila politički kontekst. Ne znam tko g. Bosilja servisira informacijama koje iznosi u javnost i kakvi su tu interesi u pitanju. Međutim, prije takvih istupa bilo bi korektno da se najprije dobro informira, da pročita Dinamiku zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, a ne da svojim izjavama uznemirava građane ovoga kraja i proizvodi nemir i revolt – izjavio je gradonačelnik M. Batinić.

Zašto u ministarstvo nije bio pozvan predstavnik Grada Ivanca?

- Također, kad se za problem tzv. varaždinskog smeća tražilo rješenje na sastanku kod ministra Tomislava Ćorića (HDZ) pa se u tom kontekstu navodio Jerovec, zašto se nije ispoštivaominimum pristojnosti na način da u Zagreb bude pozvan i predstavnik Grada Ivanca koji bi im predočio integralnuinformaciju o statusu Jerovca? Umjesto toga, gradskoj tvrtki i njenu direktoru u rekordnom je roku uslijedila drakonska novčana kazna i rješenje o obvezi dizanja rampe na deponiju za tuđe smeće – podsjetio je Batinić.

Nazočnima je potom podastro kompletnu dokumentaciju od 2005. godine naovamo kojom je reguliran status odlagališta u Jerovcu. 

Ugovor o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša u sufinanciranju programa sanacije odlagališta u Jerovcu; Dodatak osnovnom ugovoru o korištenju sredstava Fonda;Studija ciljanog sadržaja utjecaja na okoliš za sanaciju i nastavak odlaganja do zatvaranja odlagališta Jerovec; glavni i izvedbeni projekt za sanaciju odlagališta; Plan sanacije i zatvaranja Jerovca; Elaborat gospodarenja otpadom iz 2018; Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u RH; Plan gospodarenja otpadom Grada Ivanca 2018. – 2023.; dozvola za gospodarenje otpadom – sve ovo tek su najvažniji dokumenti (ima ih još) u kojima se decidirano navodi da je odlagalište u Jerovcu dimenzionirano i namijenjeno odlaganju otpada isključivo s područja gradova i općina bivše Općine Ivanec, dok se ni u jednom od ovih dokumenata nikad i ni u jednom slučaju ne predviđa mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova.

Dakle, na odlagalištu u Jerovcu od samog početka bilo je predviđeno odlaganja 4.780 tona otpada godišnje s područja šest gradova i općina ivanečkoga kraja. 

Prema tim količinama bila je izdana i građevinska dozvola, prema njima su bile izvedene sve studije i elaborati, sklopljeni ugovori, a Grad Ivanec je, kao vlasnik deponija, Ivkomu izdao pravo građenja. Ukoliko se odlaganje otpada nastavi ovakvim tempom, Jerovec će imati dovoljan kapacitet za odlaganje otpada do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici, nakon čega bi se trebao i zatvoriti. 

Nalog napisan po „dekretu“

- Ako smo pravna država, onda su svi navedeni argumenti oni koji su trebali biti uzeti u obzir! Umjesto toga, inspektor je,očito po „dekretu“, Ivkomu napisao prekršajni nalog kojim je i tvrtku i njena direktora rigorozno kaznio te istovremeno Ivkomu naložio prihvat otpada iz 15 drugih gradova i općina. Rješenje je k tomu napisano nestručno, inspektor se poziva na krive članke. S obzirom na to da je rješenje izdao Državni inspektorat, kojemu je nadležna Vlada RH, smatram da je stanje koje sada imamo na terenu rezultat politike HDZ-a. Iz svega proizlazi da država NALAŽE Ivkomu da čini kazneno djelo! Smatram da je ovo velika sramota za Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja i za ministra Ćorića koji je dopustio da mu drugi i treći „ešalon“ rješavaovakve probleme, a posljedica toga je da na terenu već faktički ima „događanje“ naroda – izjavio je Batinić te kazao da ni u primisli ne želi imati posla sa smećem koje smrdi na kriminalne afere.

Poziv građanima: Ostanite mirni!

Bez obzira koji su i čiji interesi ovdje u pitanju, ocijenio je da je novčana penalizacija Ivkoma i njegova direktora kao i naredba o otvaranju Jerovca za smeće iz drugih općina i gradova uslijedila kao politička odmazda zbog toga što su se Grad Ivanec i njegov neovisni gradonačelnik usudili usprotiviti naredbi Vlade i političkim elitama susjednog Grada Varaždina koji je za svoj dugogodišnji problem našao „solomonsko“ rješenje na način da ga po kratkom postupku smjesti u susjedovo dvorište, i to neovisno od toga što za to nema zakonsku osnovu jer sva dokumentacija govori u prilog Ivkoma i Grada Ivanca.

Ivkom je, kazao je Batinić, već krenuo u pravnu bitku te angažirao odvjetničku tvrtku u cilju pobijanja ovakvog rješenja. Bude li potrebno, pokrenut će i spor na Upravnom sudu RH.

- Problema ima i bit će ih još. Poručujem građanima da je deponij pod ključem i kamerama. Iza svakog kamiona koji uđe na odlagalište, rampa se spušta. Pozivam sve građane da ostanu mirni i da ne poduzimaju nikakve aktivnosti na svoju ruku, jer to zasad nije potrebno. Međutim, ako se pritisak nastavi, ako Ivkom bude morao potpisati ugovor o prihvatu otpada, a sankcioniranje Ivkoma i njegova direktora se nastavi, onda ćemo imati rat i prosvjede, a ja ću im se osobno pridružiti! – zaključio je Batinić.

Nazočni predstavnici vijeća mjesnih odbora izjavili su da su građani u mjesnim odborima izrazito revoltirani i uznemireni zbog izjava g. Bosilja i najava odlaganja smeća na deponiju Jerovec te da su mnogi spremni odmah krenuti u samoinicijativne aktivnosti po pitanju blokada.

Međutim, u ovom trenutku ljude je važno smiriti i smanjiti tenzije te zbog toga sastanak s gradonačelnikom zasad nisu željeli stavljati na razinu zborova građana – gdje bi moglo doći do provale nezadovoljstva - ali će im informacije i poruke sa sastanka i poziv gradonačelnika biti preneseni.

print