Novosti

DAN GRADA IVANCA Održana svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanec

Petak

U povodu Dana grada Ivanca i blagdana sv. Ivana Krstitelja, u Kinodvorani Ivanec održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Ivanca. Budući da prošle godine zbog epidemiološke situacije sjednica nije bila održana (zadnja je bila 2019. godine), bila je ovo prilika da se domaćini osvrnu na realizirano u proteklom razdoblju i naznače glavne smjernice rada u predstojećem vremenu.

Sjednici su se odazvali brojni ugledni gosti – izaslanica predsjednika Sabora Nadica Dreven Budinski, saborska zastupnica; izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić, savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo; izaslanik predsjednika Vlade Zdravko Jakop, državni tajnik u MORH-u; župani Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije Anđelko Stričak, Matija Posavec i Željko Kolar; ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko; gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, načelnici općina Maruševec, Jalžabet, Vinica, Beretinec, Visoko, Petrijanec, Bednja i Donja Voća te drugi ugledni gosti i uzvanici.

Na početku sjednice svima okupljenima obratio se predsjednik Gradskog vijeća Dalibor Patekar.  Ističući da je mandat novom sazivu Vijeća počeo upravo svečanom sjednicom u povodu Dana grada, koja je ujedno i prilika da se vijećnici bolje međusobno upoznaju i uspostave komunikaciju s predstavnicima susjednih gradova i općina, uputio je čestitke na uspješnom radu bivšem sazivu Gradskog vijeća:

- Trebamo znati da tamo, gdje su stali naši prethodnici, upravo tu započinje naša startna pozicija. Siguran sam da će saziv Vijeća 2021. -2025. nastojati dati dimenziju više te biti još uspješniji u nastojanju da svojim odlukama u svakom pogledu usmjerimo razvitak grada prema naprijed – naglasio je Patekar.

U nastavku sjednice prikazan je 15-minutni film naslovljen „IVANEC U zagrljaju Ivančice“, u kome su riječju i slikom prikazani najvažniji projekti koje je u proteklom razdoblju realizirao Grad Ivanec te kojim su naznačeni najvažniji daljnji razvojni projekti koji slijede ove i idućih godina.

Pozdravljajući svečani skup, gradonačelnik Milorad Batinić u svom je obraćanju nazočnim izaslanicima svih triju državnih „poluga“ vlasti uputio više poruka i apela, a najvažniji od njih je nužnost promjene sadašnjeg zakonodavstva u pravcu decentralizacije i ovlasti i sredstava s državne na županijsku razinu.

- Prije svega, s obzirom na sporost državne administracije pri stavljanju u funkciju državne imovine na području gradova i općina koja nije u interesu RH, potrebno je mijenjati Zakon o upravljanju državnom imovinom na način da se donošenje odluka spusti na razinu županija. Postoji i koordinacija župana koja komunicira direktno s Vladom RH i koja je u poziciji da ovu problematiku dogovara u direktnoj komunikaciji s državnim vrhom - naglasio je Batinić.

- Primjer nužnosti decentralizacije o kojoj govorim su i ŽUC-ovi, za koje svi znamo da nemaju dovoljno novca za modernizaciju cesta. Još kao saborski zastupnik predlagao sam izmjenu Zakona o cestama na način da se dio prihoda od registracije vozila stavi na raspolaganje ŽUC-ovima kako bi im se „podebljali“ proračuni i iz kojih bi onda kvalitetnije mogli modernizirati ceste iz svoje nadležnosti – pozvao je Batinić.

Skrenuo je pažnju na potrebu pojednostavnjivanja propisa koji se odnose na realizaciju projekata iz EU fondova.

Posebno se osvrnuo i na Sjever Hrvatske:

- Pohvaljujem napore državnog vrha da pojačanim ulaganjima revitalizira pojedine dijelove Hrvatske. Ali istovremeno pozivam i na povećanja ulaganja u gospodarstvo Sjevera Hrvatske. Ovaj dio Hrvatske sačuvao je industriju i imamo i nova, daljnja ulaganja u nova proizvodna industrijska postrojenja i pogone. Sjever Hrvatske ne treba ulaganja u šetnice, mi trebamo ulaganja u gospodarstvo i u otvaranje novih prometnih koridora. Brzu cestu čekamo dugi niz godina, a ona je važna kao žila kucavica koja će povezati Međimursku, Varaždinski i Krapinsku županiju. Dakako da je važna i pruga, ali dajte nam da konačno i prometno „prodišemo“ kako bi se Sjeveru Hrvatske omogućio daljnji napredak. Ne dopustite da povoljni gospodarski trendovi budu zaustavljeni! Hrvatski Sjever zaslužuje više, zaslužuje novu dimenziju i novu dinamiku! – zaključio je Batinić.

Upućujući na početku svog obraćanja uzvanicima svečane sjednice čestitku gradonačelniku Batiniću na osvajanju petog mandata, župan Anđelko Stričak najavio je nekoliko velikih projekata koji će se u predstojećem periodu realizirati u Ivancu:

- Dogradnja Osnovne škole je neupitna. Riječ je o velikoj investiciji „teškoj“ oko 40 milijuna kuna i to će se riješiti. Što se tiče izgradnje brze ceste, u tijeku je otkup zemljišta za prvu fazu gradnje ceste na relaciji Varaždin-Tužno, kreće i natječaj za izbor izvođača. Pred početkom izvođenja je i Aglomeracija Ivanec te će u sljedeće2-3 3 godine ovaj projekt biti realiziran. Osobito mi je drago što su se sve političke opcije suglasile da se Ivančica proglasi parkom prirode – poručio je župan Stričak.

Izaslanik premijera Plenkovića, državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, kazao je da će apel gradonačelnika Batinića po pitanju potrebe decentralizacije sigurno prenijeti Vladi te nastojati da dođe do toga, jer krajnji korisnici najbolje znaju što je potrebno odraditi i kako to realizirati.

- Iako je ova Vlada već izvršila određenu decentralizaciju, a ulaganja na području Varaždinske županije nikad nisu bila veća nego sada niti je ikad realizirano toliko EU projekata, još je puno posla pred nama i trudit ćemo se da ga odradimo na dobrobit naših građana – naglasio je Jakop.

Izaslanica predsjednika Republike Melita Mulić je, među ostalim, naglasila je da je Ivanec oduvijek bio grad stručnosti, znanja i dobre uprave te da zna kako motivirati ljude da ostanu živjeti u svom gradu.

U tom kontekstu posebno je istaknula i dvostruko priznanje koje je Grad Ivanec dobio od uglednog Financial Timesa, što je pokazatelj usmjerenosti gradske uprave na gospodarstvo, kao glavni razvojni pravac kojim gradonačelnik Batinić već godinama vodi gradsku upravu.

- Čula sam poruku i apel M. Batinića i budite uvjereni da ćete u nastojanjima za decentralizacijom poslova i sredstava s države na županije imati punu potporu predsjednika Republike Z. Milanovića – istaknula je M. Mulić.

Saborska zastupnica Nadice Dreven Budinski, izaslanica predsjednika Sabora, kazala je da je s pažnjom slušala probleme o kojima je govorio M. Batinić:

- Što se tiče nas, saborskih zastupnika, neovisno o tome kojoj političkoj opciji pripadamo, svima nam je u interesu da stvarno pomognemo. Ako nas pozovete i sugerirate načine na koje bismo vaš apel mogli odraditi u Saboru, budite sigurno da ćemo se odazvati i dati sve od sebe da to i realiziramo– poručila je Dreven Budinski.

Javna priznanja Grada Ivanca

Na sjednici su dodijeljena javna priznanja Grada Ivanca. Plakete su primile tvrtke BGW Group i Elektro Kruno Margečan (razvitak poduzetništva i gospodarstva), prijevoznički obrt Puffy Siniše Slunjskog iz Radovana (obrtništvo) te građani koji su svojim radom doprinijeli razvitku lokalne zajednice mag. oec. Mladen Stanko i dipl. pedagoginja Nadica Levanić. Plakete su dodijeljene i NK-u Ivančica te Udruzi osoba s intelektualnim oštećenjem Ivanečko sunce.

Zahvalnice su dodijeljene Klubu mladih Ivanec, Udruzi vinogradara i vinara Peharček i  Stjepanu Kuštelegi (planinarstvo).

Nagrade „Volonter godine“ uručene su Stožeru civilne zaštite Grada Ivanca, Vatrogasnoj zajednici Grada Ivanca i Gradskom društvu Crvenog križa. Malu plaketu Grada Ivanca dobila je svestrana studentica Eleonora De Lai iz Ivanca.

Kratki glazbeni program izveo je Vokalni sastav KUD-a Rudolf Rajter pod vodstvom prof. Jelene Gotal. Bio je to premijerni nastup ovog sastava iz kojeg je odmah postalo razvidno da će u predstojećem razdoblju potvrditi dugu i poznatu tradiciju zborskog pjevanja u Ivancu.

Druženje nakon službenog dijela programa nastavljeno je na Kinotrgu, uz koncertni program Ante Gelo banda i zvijezda The Voicea i A strane Alena Đurasa, Ive Ajduković, Ante Gela i Gorana Kovačića.

print