Novosti

Srednja škola Ivanec provodi pilot - projekt Suvremene metode u nastavi

Ponedjeljak

Za modernizaciju kurikuluma ekonomskih škola Europski socijalni fond dao 100% bespovratnih sredstava

U petak, 10. srpnja, u amfiteatru Srednje škole Ivanec predstavljen je projekt Suvremene metode u nastavi (SMUN) namijenjen učenicima 3. i 4. razreda odjela ekonomista te njihovim profesorima, a provodi se u sklopu Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala 2007. -2013.“ Srednja škola Ivanec kao nositelj zajedno s Ekonomskom školom Šibenik kao partnerom prijavila se na natječaj „Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom i potrebama tržišta rada – faza II”, nakon čega je 24. travnja 2015. potpisan ugovor između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Agencije za strukovno obrazovanje  i obrazovanje odraslih  te Srednje škole Ivanec. Projekt je vrijedan 1.514.150,04 kuna, a provodit će se punu godinu dana.

Nakon uvodnih riječi ravnateljice Lidije Kozina, projekt je predstavila njegova voditeljica, Andrijana Rožman. Budući da postojeći sustav strukovnog obrazovanja u nedovoljnoj mjeri  priprema učenike za kompetitivno tržište rada što rezultira dugotrajnom nezaposlenošću, provedbom ovog značajnog projekta koji se financira bespovratnim sredstvima  Europskog socijalnog fonda, a namjera je dugoročno osigurati uvjete za stjecanje modernih kompetencija. Kroz modernizaciju strukovnih kurikuluma, nabavu ICT tehnologije i jačanje kapaciteta ustanova strukovnog obrazovanja, edukaciju i usavršavanje nastavnika, dakle kreiranje novih nastavnih sadržaja i alata te e-učenje i kreiranje novog softvera za računovodstvo, krajnji je cilj podići zapošljivost i relevantnost učeničkih kvalifikacija na tržištu rada te im time olakšati pronalazak posla u struci. S obzirom da obje škole neovisno provode slične obrazovne programe i imaju jednake ciljeve vezane uz unaprjeđenje ljudskog kapitala putem modernizacije kurikuluma, ovakva suradnja u provođenju još jednog projekta u kojem će sudjelovati 14 nastavnika i 60 učenika, 3. i 4. razreda Srednje škole Ivanec i Ekonomske škole Šibenik, razrednih odjela ekonomista, dobrodošao je način edukacije i usavršavanja, ali i unapređenja cjelokupnog obrazovnog procesa u Republici Hrvatskoj. Provedbom pilot - projekta koji je započeo 15. svibnja planira se modernizacija 5 postojećih kurikuluma iz nastavnih predmeta Računovodstvo, Vježbeničke tvrtke i Analiza financijskih izvještaja.

Osim što će Srednja škola unaprijediti obrazovanje svojih učenika novim, suvremenim metodama, na projektu će raditi renomirani računovodstveni stručnjaci Diana Bratičević, Lidija Daničić i Slavica Raguž, zaduženi za kreiranje priručnika novih nastavnih sadržaja, dok će analizu potreba na tržištu rada i analiza kurikuluma provesti Infoproces d.o.o., Apeiron j.d.o.o.; mr.sc. Gea Cetinić i  profesor Žarko Bošnjak sa suradnicima.

Predstavljanju projekta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu u sport Varaždinske županije Miroslav Huđek.

print