Novosti

VODOVOD ŽGANO VINO-PAHINSKO-MALEZOVA U 2021. radovi vrijedni 600.000 kn; ivanečka voda – Ivančanima!

Petak

Ove se godine nastavlja gradnja vodovoda od Žganog vina preko Pahinskog do Malezove ulice u Ivancu.

Žgano vino, svakako najpoznatije i izletnicima najomiljenije, sastoji se od izvorišta s kaptažom kapaciteta 15 litara vode u sekundi (na nadmorskoj visini od 430 metara) i dobavnog cjevovoda kojim se voda doprema u vodospremnik Pahinsko, na 300 metara n.v.

Kako je taj cjevovod bio star i dotrajao, sa čestim kvarovima, puknućima i velikim gubicima vode, Ivkom-vode su uz potporu Hrvatskih voda (koje su osigurale 80% sredstava), proteklih godina ušle u projekt gradnje novog dobavnog cjevovoda Žgano vino-vodospremnik Pahinsko-Malezova ulica, ukupne duljine 3.900 metara.

Tijekom dosadašnjih radova položeno je 2,5 kilometara novih cijevi do Pahinskog, a sada slijedi i druga faza radova, s nastavkom gradnje vodovoda prema Malezovoj ulici.

Procijenjena vrijednost druge faze je 1,5 milijuna kuna, a u 2021. godini predviđa se realizacija u vrijednosti od 600.000 kuna.

Završetak je predviđen u Zoni C3 u Ivancu, gdje će se priključiti na razvodnu mrežu i na dobavni pravac prema Preradovićevoj ulici i Industrijskoj zoni, s mogućnošću dobave vode prema Jerovcu.

Ovaj vodovod vrlo je važan zato jer se njime osigurava dugoročno održiva i sigurna opskrba vodom Ivanca i drugih područja koja su vezana uz vodoopskrbni sustav Ivkom voda.

Kakvoća vode s ivanečkih izvora nadaleko je poznata, a nije nepoznata ni činjenica da su neki „pretendenti“ bacili oko na njih te da je predloženim zakonskim rješenjima od prije par godina Ivkom-vode, a s njima i izvore na Ivančici, trebao preuzeti varaždinski Varkom.

Oštrom akcijom i lobiranjem na svim političkim razinama u Vladi i Saboru, takav je scenarij uspio spriječiti gradonačelnik M. Batinić, tadašnji saborski zastupnik, te se izborio za prihvaćanje zakona u Saboru kojim su i ivanečka vode i Ivkom-vode ostali ondje gdje su i oduvijek bili i gdje pripadaju – u Ivancu.

Da neki to nisu nikako uspjeli prežaliti, Ivanec osjeća i dan-danas, kada se naš grad posve otvoreno ucjenjuje od strane pojedinih političkih moćnika i krugova koji ne samo da bi stavili „šapu“ na ivanečke izvore vode, već bi nam dovezli i svoje smeće. No pasaran!

print