Novosti

Održan sastanak gradonačelnika M. Batinića sa saborskim zastupnicima B. Antolić Vupora, D. Habijanom i S. Jenkačem

Ponedjeljak

Na inicijativu i poziv gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića, danas je u dvorani Poduzetničkog inkubatora održan radni sastanak sa saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije. 

Na sastanak je bilo pozvano svih 6 saborskih zastupnika, a odazvali su se Barbara Antolić Vupora (SDP) te HDZ-ovi zastupnici Siniša Jenkač i Damir Habijan, a pridružio se i zamjenik ivanečkog gradonačelnika Branko Putarek. 

-Razgovarali smo o tri važne teme od važnosti ne samo za lokalnu, već i za županijsku i nacionalnu razinu. Prije svega, svjedočimo uništavanju i devastaciji šumskih putova i staza te stvaranju ogromnih šteta u šumama zbog nekontrolirane vožnje motociklima i quadovima te organiziranja off road i motocrossova. Predložio sam saborskim zastupnicima da, u cilju zaštite prirode, iniciraju izmjenu Zakona o zaštiti prirode i Zakona o šumama – izjavio je Batinić. 

-Također, a vezano uz sporost resornog ministarstva o stavljanju u funkciju državne imovine koja nije u interesu RH, predložio sam im da pokrenu izmjenu Zakona o upravljanju državnom imovinom na način da se donošenje odluka decentralizira, odnosno da se spusti na razinu županija jer smatram da one takve stvari mogu rješavati brže i kvalitetno.

Treća tema o kojoj je bilo riječi jest Batinićeva sugestija da se izmjeni Zakon o cestama na način da se dio prihoda od registracije vozila stavi na raspolaganju ŽUC-ovima te da se tako „podebljaju“ njihovi proračuni iz kojih bi onda kvalitetnije mogli održavati lokalne i županijske ceste. 

Ističući da je Grad Ivanec prva lokalna samouprava koja se odazvala njenom pozivu koji je na početku mandata uputila svim JLS-ovima i ponudila im svoju suradnju po problemskim pitanjima, B. Antolić Vupora najavila je da će sa svoje oporbene pozicije poduzeti sve moguće da se pokrene rješavanje pojedinih pitanja, prvenstveno onih koja se odnose na pitanja poput vojnog objekta na Ivančici ili aktiviranja kapaciteta u poduzetničkim zonama. 

I HDZ-ov D. Habijan današnji je sastanak ocijenio pozitivnim primjerom na koji lokalna samouprava uspostavlja suradnju sa saborskim zastupnicima u rješavanju važnih pitanja, neovisno o stranačkoj pripadnosti. S obzirom na to da je u fokusu njegova interesa zaštita šuma i prirodnih resursa na Ivančici i drugim planinama, ali zaštita ljudskih života (sajle!), naglasio je da je potreba mijenjanja zakonodavnog okvira evidentna te po tom pitanju najavio svoj puni angažman.

Siniša Jenkač konstatirao je da je dugogodišnje nerješavanje ili sporo rješavanje stavljanja u funkciju državne imovine koja se nalazi na području gradova i općina velik  problem za lokalne samouprave. Založio se za opciju decentralizacije na način da se rješavanje statusa imovine koja nije od značaja za RH spusti na razinu županija ili čak i gradova, za koje smatra da imaju operativu da to odrade.

Ministarstvo prometa, kazao je, razmišlja o niveliranju prihoda od registracije vozila kojim će se omogućiti da oni ŽUC-ovi koji sada dobivaju manje novca, ubuduće dobiju više sredstava, a među njima je ŽUC Varaždinske županije.

Ističući inicijativu M. Batinića kao primjer suradnje lokalne samouprave s izabranim predstavnicima u Sabor, svi saborski zastupnici najavili su namjeru da navedena rješenja pokušaju pretočiti u zakonski okvir i na da na taj način ne samo Ivancu, već i drugim brojnim gradovima i općinama u Hrvatskoj olakšaju funkcioniranje i rješavanje problema koji se već desetljećima ne miču mrtve točke.

print