Novosti

EU PROJEKT Završava gradnja sanitarne kanalizacije u Bedencu – u radove uloženo ukupno 8 milijuna kuna

Četvrtak

Nakon godinu i pol dana od svoga početka, radovi na gradnji sanitarne kanalizacije u Bedencu ušli su u završnu fazu.

Veliki građevinski radovi s današnjim danom uglavnom završavaju, a izvođač radova do 31. prosinca ove godine još treba obaviti razne sanacije, snimanja i druge ugovorne obveze.

Krajnji ugovorni rok za stavljanje ovog sustava u funkciju je proljeće 2021. godine. 

Riječ je o projektu (što se sanitarne kanalizacije tiče) ukupno vrijednom 5,81 milijuna kuna, koji se u 100%-nom iznosu financira iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (85%) te iz državne komponente RH (15%).

Gradilište su danas obišli Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i Edo Rajh, direktor Ivkom – Voda koje su nositelj ove investicije, u pratnji  inženjera Ranka Zbodulje i Zdravka Hrženjaka, vlasnika tvrtke HIS, kojoj je na javnom natječaju povjereno izvođenje radova. 

Oni su prilikom obilaska izvijestili o tijeku i načinu njihova izvođenja, kao i o više drugih projekata koji su izvedeni u sklopu glavnih radova na gradnji kanalizacije.

Naime, paralelno s gradnjom sanitarne kanalizacije realizirani su i drugi projekti, a to su gradnja pročistača za otpadne vode (1,15 milijuna kuna, financirani iz sredstava Hrvatskih voda i Ivkom – Voda) te radovi na oborinskoj odvodnji (337.500 kuna). 

Također, Ivkom – Vode su na više od 50% trase položile novi vodovod, što je investicija vrijedna daljnjih 287.500 kuna.

- Izvedeni radovi u ovoj fazi omogućit će prikupljanje sanitarnih voda iz dijela naselja Bedenec smještena uz županijsku cestu 2101, dok će sanitarna kanalizacija dijelova naselja smještenih sjeverno od ŽC (za kućanstva koja sada nisu priključena) graditi u drugoj fazi. I projekt nastavka radova u drugoj fazi bit će kandidiran na EU fondove. Jednako ili slično kao Bedenec, rješavat će se i sanitarne kanalizacije drugih, manjih naselja koje nisu ušle u obuhvat Aglomeracije Ivanec, koja napokon počinje iduće godine. Grad Ivanec ima tehnička rješenja za sva naselja, međutim, kako se radi o ogromnim sredstvima kojima gradski proračun ne raspolaže, čekamo otvaranje EU natječaja iz kojih će biti moguće povlačenje novca za takve projekte – izjavio je prilikom današnjeg obilaska radova gradonačelnik M. Batinić.

print