Novosti

POMOĆ GOSPODARSTVENICIMA Gradonačelnik M. Batinić najavio daljnje mjere potpore Grada Ivanca poduzetnicima

Četvrtak

U Gradu Ivancu u punom su jeke aktivnosti na izradi proračuna za 2021. godinu. Iako se proračun izrađuje u iznimno otežanim okolnostima, uz niz nepoznanica u pogledu realizacije prihodovne strane, u fokusu gradonačelnika Milorada Batinića i njegova užeg suradničkog tima jest pitanje daljnjih kriznih potpora ivanečkim gospodarstvenicima.

Ivanečka gradska uprava ove se godine u korist svojih poduzetnika odrekla 5,44 milijuna kuna. No, s obzirom na sve goru epidemiološku situaciju te sve veće i štete koje zbog pandemije korone trpi gospodarstvo, gradska uprava i za daljnje razdoblje priprema novi set potpornih mjera za svoje gospodarstvenike.

Njihovo usvajanje će gradonačelnik Batinić predložiti na usvajanje Gradskom vijeću već na sljedećoj sjednici, to više što će novi set kriznih potpora obuhvatiti razdoblje od 1. studenog ove do 30. travnja 2021. godine.

- Mjere koje predlažem nadovezuju se na mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom korona virusa. Predlažem tri glavne mjere i to: povrat poreza na potrošnju u 100%-tnom iznosu svim ugostiteljima koji posluju na području grada Ivanca u razdoblju od 1. studenog ove do 30. travnja iduće godine. Nadalje, Grad će svim ugostiteljima dati mogućnost korištenja javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa i u periodu kada se uobičajeno ne koriste (od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021.), bez plaćanja njihova korištenja u periodu 1. studenog 2020. do 30. travnja 2021. godine – obrazlaže gradonačelnik.

- Također, Grad Ivanec će gospodarstvenicima omogućiti povrat obračunate komunalne naknade za razdoblje od 1. studenog ove do 30. travnja iduće godine za sve poslovne djelatnosti i to na način da onima koji imaju pad prometa u poslovanju (u odnosu na isti period prethodne godine) od 25% do 50% omogući povrat komunalne naknade od 25%. Poduzetnici s padom prometa od 51 do 75% imat će pravo na povrat komunalne naknade od 50%, a komunalna naknada u 100%-tnom iznosu vratit će se gospodarstvenicima kojima je promet u odnosu na lani pao 76% i više – poručio je Batinić.

Nadalje, Grad Ivanec uvodi i nove potporne mjere za turističku djelatnost, kojima je cilj proširenje turističke ponude, povećanje broja privatnih turističkih subjekata te povećanje posjećenosti destinacije i aktivnija promidžba.

Još jedan novi set mjera namijenjen je OPG-ovima, a to su poticaji za osnivanje i razvijanje poljoprivredno-prerađivačke aktivnosti te uvođenje dodatne turističke djelatnosti.

Na snazi i dalje ostaje korištenje dosadašnjih mjera, koje obuhvaćaju subvencionirane usluge EU projektnog tima, besplatno sudjelovanje na sajmovima s Gradom Ivancem, sufinanciranje kotizacije za samostalno izlaganje, edukacije i savjetovanje i sl.

print