Novosti

UZ 25. OBLJETNICU OLUJE „Naše poginule slavimo kao heroje, ne dajmo da se izgubi išta od onoga što im je bilo sveto“

Srijeda

Rodbina poginulih ivanečkih branitelja, članovi braniteljskih udruga, među kojima i pripadnici 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske odjeveni u boje svoje postrojbe, časnici i dočasnici, predstavnici Policijske postaje Ivanec te pojedini gradski i županijski vijećnici i predstavnici gradske uprave danas su se okupili kod spomenika poginulim braniteljima na središnjem Trgu hrvatskih ivanovaca te s puno pijeteta obilježili jubilarnu 25. obljetnicu vojno redarstvene akcije Oluja te Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Tom su prilikom polaganjem bijelih ruža na spomen obilježje odali počast poginulim ivanečkim braniteljima te se poklonili sjenama svojih suboraca, prijatelja i znanaca. 

Minutom šutnje odana je počast i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali i svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata i posebno, Oluje. 

Okupljenima se tom prilikom obratio izaslanik gradonačelnika i sudionik Oluje Vladimir Debeljak, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske i aktualni gradski vijećnik. 

-Vojno redarstvena akcija Oluja bila je, uz operaciju Bljesak, najvažnija ratna operacija u Domovinskom ratu, nakon koje više ništa nije ostalo isto. Bila je to ključna akcija koja je dovela do završetka Domovinskog rata, a kojom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij (osim istočne Slavonije). U Oluji je sudjelovalo 140.000 pripadnike Hrvatske vojske i policije. Na žalost, u ovoj akciji poginulo je 196 vojnika i redarstvenika – rekao je Debeljak.

Istaknuo je i poseban značaj 7. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je 5. kolovoza 1995. prva ušla u kraljevski grad Knin te naglasio da je u Oluji sudjelovala i 2. ivanečka bojna 104. brigade Hrvatske vojske, ali i brojni drugi heroji iz našega kraja – vojnici, redarstvenici, časnici i dočasnici - koji su se borili u sastavu drugih brigada i postrojbi. Istaknuo je da je grad Ivanec među vodećima po broju sudionika i u Domovinskom ratu i u Oluji.

-Na sve te ljude moramo biti ponosni, jer oni su branili i oslobađali svoju zemlju. Na današnji dan neka nam u srcu bude Knin, a u mislima svi poginuli za slobodu naše domovine. Prisjetimo se i naših poginulih heroja – Željka Putara Grdaka, Dražena Šešeta, Ivana Severa Nina, Stjepana Vusića, Željka Biškupa i Romana Ribića – kazao je Debeljak te svoje obraćanje zaključio čestitkom u povodu Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koju je uputio svima nazočnima i svim građanima.

Svi okupljeni potom su se uputili na gradsko groblje, gdje je molitvu za sve poginule i nestale predvodio ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko, uz asistenciju bogoslova Petra Krašeka.

-Danas smo se ovdje okupili kako bismo na ovaj svečani dan iskazali zahvalnost i počast hrvatskim braniteljima koje slavimo kao naše heroje. Sve nas život je povezao s njima. I dobro je da se ovako okupljamo kako bismo se pomolili ne samo za njih, već i za njihove obitelji te kako bismo zamolili Boga da se ne izgubi ništa od njihovih napora i svega onoga što je njima bilo sveto. Današnje čitanje iz Evanđelja o preminulom Lazaru poručuje nam da nam Isus daje sigurnost, jer svatko tko umire u vjeri uskrsnut će u Njemu – naglasio je, među ostalim vlč. Stojko.

Položen je i vijenac kod središnjeg križa na gradskom groblju te zapaljeni lampaši za pokoj duša poginulih i nestalih. 

Vlč. Stojko potom je u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene predvodio misu za domovinu te za sve žrtve Domovinskog rata.

print