Novosti

Udruzi Nada odobrena jednokratna podrška za projekt „Praktične vještine za lakše odrastanje“

Četvrtak

Na Natječaju za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2020. godinu, Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec, uz pomoć Projektnog ureda za EU fondove i Grada Ivanca, a koji ujedno omogućava da takva savjetodavna podrška udrugama bude besplatna, ostvarila je bespovratnu financijsku podršku u iznosu od 20.000,00 kuna. Podršku je dodijelilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Bespovratnim sredstvima provest će se projekt „Praktične vještine za lakše odrastanje“, a u sklopu kojeg će se djeci iz udomiteljskih obitelji, a koji ispunjavaju sve potrebne uvjete pokriti troškovi autoškole.

Polaganje vozačkog ispita mladima će svakako olakšati pronalazak posla po završetku školovanja, ali će ih isto tako znatno osamostaliti nakon što po punoljetnosti napuste udomiteljske obitelji.

Dio sredstava udruga Nada utrošit će i na kupnju beskontaktnog toplomjera, a koji joj je u novonastaloj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj virusom COVID-19 prijeko potreban.

Preostali dio sredstva Udruga će utrošiti na svoje redovne troškove poslovanja u periodu provedbe projekta, a koji traje šest mjeseci.

Podsjetimo, udruga Nada trenutno provodi još tri trogodišnja projekta, jedan financiran od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te preostala dva financirana od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a tu je i provedba Erasmus + programa Europske unije, koji će s obzirom na novonastalu situaciju najvjerojatnije biti prolongiran za kraj godine ili za iduću, 2021. godinu.

Udruga udomitelja „Nada“ Ivanec kroz svoje se projekte profilirala svakako kao primjer dobre prakse na razini Hrvatske. Svoje daljnje projektne ideje usmjerava na promidžbu i vidljivost dosadašnjih projekata i rada Udruge. Prve planirane aktivnosti vezane uz sudjelovanje na Danima otvorenih vrata, u organizaciji Ureda za udruge Vlade RH, a koji će se kako je najavljeno održati od 24. do 26. rujna ove godine. Paralelno s tim planirane su i prijave na natječaje koji svojom tematikom potiču promociju i vidljivost udruga.

-Kroz sve naše projekte osmislili smo niz korisnih i kvalitetnih aktivnosti za djecu iz udomiteljskih obitelji, djecu u riziku te za djecu s poteškoćama. Neke od naših aktivnosti usmjerene su na promociju udomiteljstva i edukaciju trenutnih naših članova. Raznolikost aktivnosti i projekta unaprjeđuje i naše interne kapacitete, a kad vidimo da je naš rad prepoznat na svim razinama to nam je veliki poticaj da nastavimo u istom smjeru te da budemo još kreativniji i aktivniji. Poslovna zona Ivanec, zajedno s Projektnim uredom od velike nam je pomoći kod pripreme i provedbe naših projekata te smo upravo zahvaljujući takvoj vrsti potpore uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju Udruge za naredno trogodišnje razdoblje –  ističe predsjednica udruge Nada, Mladenka Ravenski.

Važno je istaknuti da udruga Nada svoje projekte provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrbi Ivanec, a koji joj je ujedno i partner na svim značajnim projektima.

Grad Ivanec, podupirajući  iz proračunskih sredstava redovan rad udruga, uvijek potiče i poziva sve udruge da se okrenu i  financiranju iz EU i nacionalnih  bespovratnih  sredstava te iskoriste stručnu pomoć Projektnog ureda za EU fondove. Do kraja godine u najavi je nekoliko poziva,  među kojima se kao prvi ističu upravo pozivi Ureda za udruge te redoviti poziv Ministarstva kulture „Javne potrebe u kulturi Republike Hrvatskoj, koji se otvara 01. rujna.

Sve zainteresirane udruge mogu se javiti Projektnom uredu za EU fondove na e-mail: [email protected] ili na broj telefona 042/645-435.

print