Novosti

U obilasku reprezentativno uređenih i opremljenih prostora za rad braniteljskih udruga u Gajevoj 11

Četvrtak

Na poziv Udruge 2. ivanečke bojne 104. brigade Hrvatske vojske, među njima i časnika i dočasnika koji su ujedno i članovi Hrvatskog časničkog zbora, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić s dogradonačelnicom Lidijom Kozina i resornom pročelnicom Marinom Držaić jučer je obišao prostore u braniteljskoj zgradi u Gajevoj 11, koje je Grad krajem 2018. godine službeno dodijelio za rad braniteljskim udrugama koje djeluju na području grada.

Riječ je o atraktivnim prostoru od 70 m2 u čije je uređenje Grad prethodno uložio 200.000 kuna te ih nakon toga stavio na raspolaganje udrugama proizašlim iz Domovinskog rata.

U međuvremenu je Grad Ivanec u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja sagradio i prilaz za invalide i uredio pješačku površinu oko zgrade (40.600 kn) te time omogućio lakši pristup objektu invalidima Domovinskog rata i teže pokretnim osobama.

U uređenju prostora maksimalno su se angažirali članovi Udruge 2. ivanečke bojne i Časničkog zbora, koji su uz dodatnu novčanu potporu Grada, Ministarstva hrvatskih branitelja, Varaždinske županije te drugih donatora (središnjica Udruge 104. brigade HV Varaždin, Namještaj Rudy, SMIV) prostore potpuno opremili.

Nabavljeni su ormari, stolovi i stolci za glavnu dvoranu, veliki LCD TV prijemnik, računalo s pisačem, potpuno je opremljena čajna kuhinja (hladnjak je kupila HVIDRA iz sredstava koja je za tu svrhu dobila od Grada), nabavljen je i elektronički pikado, stolni nogomet itd. 

Uz glavnu dvoranu, prostor raspolaže i priručnom, dobro opremljenom čajnom kuhinjom i sanitarnim čvorom.

Iako su ugovori o zakupu potpisani sa četiri braniteljske udruge, u njihovu opremanju angažirali su se uglavnom članovi Udruge 2. bojne i Hrvatskog časničkog zbora, koji su ujedno u njihovo uređenje i montažu namještaja i opreme uložili najviše volonterskog rada i angažmana.

Oni ih i najviše koriste te se u njima i po nekoliko puta tjedno sastaju i druže, čime je ujedno ispunjena svrha dodjele prostora za rad braniteljske populacije.

Naglasio je to u svojoj pozdravnoj riječi i Miljenko Grudiček, predsjednik Udruge 2. ivanečke bojne 104. brigade koja, kazao je, trenutačno okuplja 75 članova (koji plaćaju članarinu). Buduće da su prostori namijenjeni za rad četiriju braniteljskih udruga, nabavljena su, kazao je, i četiri ormara, međutim, neke od udruga niti ih koriste niti su pokazale interes za suradnju u opremanju prostora.

-Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli i omogućili nam dobivanje kvalitetnog prostora za rad i druženje, u kome možemo na dostojan način provoditi naše vrijeme i primati goste. S obzirom na ljetne mjesece i visoke temperature, u prostoru ima mjesta i za jedan klima uređaj – znakovito je istaknuo Grudiček te pozvao predstavnike Grada da im i češće navrate u goste.

S obzirom na to da je i sam bio pripadnik 104. brigade HV-a i sudionik Domovinskog rata, gradonačelnik M. Batinić u svojoj je pozdravnoj riječi izrazio zadovoljstvo što su domaćini  doista reprezentativno uredili prostor i time stvorili preduvjete za visoku kvalitativnu razinu rada.

- Kao što se branitelji nisu dijelili 1991., nema potrebe da to čine ni sada. Ovi prostori namijenjeni su svima i u njima ima mjesta za sve naše udruge proizašle iz Domovinskog rata. Pozivam na suradnju – poručio je gradonačelnik.

Za tu priliku Grad je branitelje obradovao nabavom aparata za kavu koji su, naravno, domaćini odmah isprobali te u nastavku druženje nastavili u neformalnoj i opuštenoj atmosferi.

Uz Grudičeka, ujedno i gradskog vijećnika, skupu je nazočio još jedan gradski vijećnik, a također i član Hrvatskog časničkog zbora - Vladimir Debeljak, umirovljeni potpukovnik Hrvatske vojske.

print