Novosti

TUČA UNIŠTILA POLJOPRIVREDNE KULTURE Povjerenstvo za prirodne nepogode u obilasku terena

Utorak

Veliko olujno nevrijeme s tučom, koje je jučer zahvatilo i cijelo područje grada Ivanca,  nanijelo je ogromne štete poljoprivrednim kulturama.

Prema povratnim informacijama građana i predsjednika mjesnih odbora, tuča (u rasponu od veličine lješnjaka do oraha, pa i veće) na dijelu gradskog područja oštetila je vinograde, voćnjake, vrtove i usjeve.

I dok je tuča zaobišla dio područja (uglavnom istočno gradsko područje), druga, poput Ivanca i zapadnog područja (Ivanec, Lančić, Jerovec, Bedenec) nisu bila te sreće. Na fotografijama koje su Gradu poslali očajni građani, vide se velike štete na voćnjacima, na ratarskim kulturama (sve povrće, bundeve, grah, kukuruz, krumpir) te na vinogradima.

Tako ivanečki vinogradari javljaju o štetama na Vrhima i na Skradnjaku te na području Jerovca, koje se, po njihovoj procjeni, kreću oko 30%.

Svoje vinograde obilaze i salinovečki vinogradari, čije prve procjene govore o štetama između 20 i 30%.

Na teren je krenulo Povjerenstvo za prirodne nepogode Grada Ivanca, koje će obići cijelo područje grada i evidentirati opseg šteta na svim jednogodišnjim kulturama i višegodišnjim nasadima.

S obzirom na to da je tuča zahvatila šire područje Varaždinske županije, očekuje se da će župan proglasiti elementarnu nepogodu, a nakon toga će i građani grada Ivanca biti pozvani na podnošenje prijava šteta od tuče.

Stoga pozivamo građane da redovito prate web i Faceboook stranice Grada Ivanca te program Radija Sjeverni FM, na kojima ćemo idućih dana objaviti poziv i detaljne upute oko načina i rokova podnošenja prijave šteta.

Također, na terenu je i komunalno redarstvo Grada Ivanca.

Prema prvim izvješćima, od komunalne infrastrukture najviše su stradale makadamske ceste, koje su bujice razrovale, odnijele šljunak i teško ih oštetile.

print