Novosti

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Položeno cvijeće na antifašistička spomen obilježja

Utorak

Izaslanstvo Grada Ivanca predvođeno gradonačelnikom M. Batinićem u povodu Dana antifašističke borbe na gradskom groblju Ivanec položilo je vijenac na spomen kosturnicu s posmrtnim ostacima poginulih partizana i antifašista.

- Antifašizam je ugrađen u Ustav RH, nalazi se u temeljima suvremene hrvatske državnosti i dio je vrijednosti suvremene civilizacije. Na žalost, sve češće svjedočimo pokušajima revizije povijesti i rehabilitaciji vrijednosti propalih profašističkih režima. Otvoren govor mržnje, netolerancije i nesnošljivosti u suprotnosti su s tekovinama moderne hrvatske države i Europe, s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti – demokraciju, vladavinu prava, poštivanje slobode manjima i pojedinaca. To su vrijednosti koje, vjerujemo svi mi želimo sada i kakve želimo ostaviti u naslijeđene generacijama koje dolaze. Sve to ukazuje na potrebu odlučnije borbe protiv ideologija zla i stvaranje društva u kome će se svaki građanin osjećati ravnopravnim i istinskim ljudskim bićem – naglasio je u svom obraćanju okupljenima gradonačelnik Batinić.

U ime Udruge antifašista i antifašističkih boraca skupu se obratio Čedomir Bračko te podsjetio na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovici kod Siska formiran prvi partizanski odred.

Od 77-ero hrabrih ljudi i rodoljuba koji su odlučili tada pružiti otpor fašističkom zlu, kraj rata dočekalo ih je samo 38-ero. 

Svim poginulim partizanima i antifašističkim borcima počast je odana minutom šutnje.

Istoga dana cvijeće je položeno i svijeće su zapaljene na spomen obilježjima poginulima u Radovanu i Margečanu.

print