Novosti

U SLUČAJU DA SE RAZBOLITE Kako organizirati brigu o kućnim ljubimcima?

Ponedjeljak

Temeljem konkretnog iskustva s kojim se proteklih dana u svom radu susreo Stožer civilne zaštite Grada Ivanca, sugeriramo da – pogotovo ako živite sami – porazmislite kome biste, u slučaju možebitne bolesti, povjerili brigu o svojim kućnim ljubimcima.

Naime, Stožer je prošlih dana zaprimio poziv u vezi zbrinjavanja ptica (grlica) u vlasništvu osoba koje su, zbog zaraze, upućene na bolničko liječenje.

Stožer je o tome obavijestila osoba iz susjedstva koja bi životinje inače rado zbrinula, međutim, zbog opasnosti od zaraze i rizičnih godina, to nije bilo moguće pa je gospođa – nazvavši Stožer – postupila po svim sigurnosnim pravilima.

U skladu s propisanim mjerama postupanja, kontaktirani su Županijski stožer, Veterinarska stanica u Ivancu i PU varaždinska (PP Ivanec).

Nadležna osoba iz Veterinarske stanice je, propisno opremljena (u pratnji službenika PP Ivanec) obišla lokaciju te zbrinula ptice. Veterinarska stanica i dalje će voditi brigu o životinjama.

S obzirom na sve navedeno, sugeriramo vlasnicima kućnih ljubimaca (a i ostalih životinja) da – zlu ne trebalo – na vrijeme porazmisle o tome kako organizirati brigu o njima ako bi se dogodilo ono od čega svi strepimo, a to je zaraza i odlazak na bolničko liječenje.

Upozoravamo pritom i sve građane, koji bi u takvim slučajevima htjeli pomoći svojoj rodbini i susjedima, da ulazak u prostore u kojima su boravile oboljele osobe predstavlja visoku potencijalnu opasnost od zaraze te da u slučajevima sličnim navedenom ništa ne čine na svoju ruku, već da obavezno kontaktiraju Stožer civilne zaštite Grada Ivanca.

print