Novosti

Uz izložbu Od stare škole do suvremenog muzeja: Učenici izrađivali modele Muzeja planinarstva

Utorak

Izložbu „Od stare škole do suvremenog muzeja“ postavljenu u Muzeju planinarstva u proteklih je mjesec dana razgledalo devedeset i dvoje učenika Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca.

Podsjetimo, izložba, koja je otvorena u ovogodišnjoj Noći muzeja, temelji se na bogatoj školskoj i planinarskoj baštini u Ivancu koju na jedinstven način spaja Muzej planinarstva. 

Velik interes nastavnika i učenika za posjet izložbi potaknula je činjenica da izložba govori o 180-godišnjoj povijesti građevine u kojoj se prvobitno nalazila ivanečka osnovna škola.

Izložbu su posjetili učenici trećih razreda pod vodstvom učiteljica Ivančice Krtanjek, Gordane Habek i Snježane Vuglovečki te učenici 5.d i 7.c razreda pod vodstvom nastavnice povijesti Suzane Jagić. Stručno vodstvo kroz izložbu za učenike je održala autorica i kustosica izložbe Ana Škriljevečki.

Za učenike viših razreda osnovne škole ona je ujedno priredila edukativno-kreativne radionice koje su koncipirane kao dio izvanučioničke nastave iz predmeta povijest.

-Budući da je izložba posvećena muzejskoj zgradi, učenici su na radionicama izrađivali umanjene modele/makete Muzeja planinarstva koje je dizajnirala Jana Plovanić iz tvrtke GIT d.o.o. Učenicima petog razreda u slaganju makete dodatnu je pomoć pružila nastavnica likovne kulture Martina Gregur Županić, dok su učenici sedmog razreda radili samostalno. Praktični rad na izradi makete ima višestruke koristi za djecu. S jedne strane doprinosi razvoju njihove koordinacije i fine motorike, a s druge potiče dječju kreativnost, koncentraciju i logičko razmišljanje – naglašava A. Škriljevečki.

Takvim pristupom učenici su ujedno detaljnije upoznali izgled Muzeja planinarstva, a gotove makete mogli su ponijeti svojim kućama.

Stoga ne čudi što su učenici oduševljeno prionuli izrezivanju i slaganju papirnatih dijelova zgrade muzeja. Najveća je nagrada svim sudionicima bilo zadovoljstvo dovršenim poslom pa je stara škola ponovno bila ispunjena dječjim smijehom.

Na kraju napomenimo da su posjet izložbi i sudjelovanje na edukativno-kreativnim radionicama ostvareni u sklopu projekta „Moj grad u muzeju“ koji OŠ I. K. Sakcinskog provodi u suradnji s Muzejom planinarstva.

print