Novosti

DAN NEOVISNOSTI „Prisjetimo se poimence svakog poginulog, nestalog i ranjenog…“

Srijeda

Rodbina poginulih ivanečkih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i Policijske postaje Ivanec te pojedini gradski i županijski vijećnici u povodu Dana neovisnosti kod središnjeg su spomen obilježja na Trgu hrvatskih ivanovaca položili bijele ruže i poklonili se sjenama poginulih ivanečkih branitelja.

Izaslanstvo Grada Ivanca predvodio je gradonačelnik Milorad Batinić.

Pozdravljajući sve okupljene, a posebno rodbinu poginulih, prisjetio se 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor donio odluku o prekidu svih državnopravnih veza s bivšom državom i proglasio neovisnost  Hrvatske.

Međutim, to je bio tek početak duge borbe za slobodnu i suverenu državu, u kojoj su na oltar domovine živote položili i naši, ivanečki branitelji.

- Nama, koji pamtimo te godine, ostaje da i dalje sa zahvalnošću obilježavamo žrtvu i hrabrost onih malobrojnih, koji su prvi ustali u obranu domovine. Ostaje nam prisjetiti se poimence svakog poginulog, nestalog i ranjenog, kao i svih civilnih žrtava. A naše mlade moramo učiti sjećanju, ali i praštanju, kako bi neopterećeni mogli uživati u životu u kome nisu morali spoznati ratna razaranja – naglasio je gradonačelnik.

Počast poginulima odana je i minutom šutnje, a M. Batinić potom je svima okupljenima te svim građanima uputio čestitke u povodu Dana neovisnosti.

print