Novosti

OBAVIJEST GRAĐANIMA Idući tjedan počinju radovi na rekonstrukciji glavnog parka u Ivancu

Srijeda

Idući tjedan počinju radovi u glavnom gradskom parku u Ivancu, čime ujedno počinje provedba šireg projekta revitalizacije ivanečkih parkovnih površina koja će se u fazama odvijati ove i idućih godina.

Projekt rekonstrukcije parkova i zelenih zona, koji uključuje veliki park, Mali park i zelene zone u Arnoldovoj i Kumičićevoj ulici, izradio je Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog.

Projekt sadržava ocjenu postojeće situacije u parkovima i zelenim zonama s procjenom zdravstvenog stanja svih stabala i grmova te rješenje novog krajobraznog uređenja.

Njime je predviđeno i postavljanje moderne urbane opreme (klupe, koševi za smeće) te uređenje novih boravišnih zona za građane.

U ožujku ove godine ovaj projekt predstavljen je građanima na javnoj prezentaciji održanoj u prostorijama Srednje škole Ivanec.

Tom su prilikom stručnjaci Šumarskog instituta i gradonačelnik Milorad Batinić građanima prezentirali sadašnje stanje parkovnih i zelenih površina, upoznali ih s potrebnim rekonstrukcijskim zahvatima, predstavili rješenja budućeg izgleda gradskog parka te odgovarali na pitanja građana.

Projekt je bio i u javnoj raspravi na web stranicama, gdje su svi građani mogli uputiti svoje primjedbe i prijedloge.

U velikom parku sada je 150 stabala, pretežito starih i reprezentativnih.

Prema ocjeni Instituta, većina ih je u dobrom zdravstvenom stanju, prvenstveno zato što je rušenje dijela bolesnih stabala izvršeno prethodnih godina, a uklonjen je i dio stabala koja su teško stradala u velikom nevremenu u lipnju 2017. godine.

Zbog bolesti (centralne truleži), nametnika i lomova sada će se morati ukloniti 36 bolesnih i starih stabala, a među njima i drvored divljih kestena u Varaždinskoj ulici, prema Domu zdravlja. Kesteni su bolesni i stari i nema im spasa.

Na mjesto posječenih kestena bit će zasađena srebrnolisna lipa. U parku će ukupno biti zasađeno 65 novih stabala.

Isto tako, posjeći će se većina postojećeg, prekomjernog izraslog i pregustog grmlja i zamijeniti novim, primjerenijim.

Radove će izvesti tvrtka Cedrus Forest d.o.o. iz Čakovca, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 419.500 kuna.

Nadzor nad radovima provodit će Hrvatski šumarski institut iz Jastrebarskog.

U drugoj fazi nastavit će se i s ostalim predviđenim radovima – uredit će se šetnice, sagraditi primjerena javna rasvjeta, urediti sjenica te cijeli park opremiti novom urbanom opremom, kako je to i predviđeno cjelovitim projektom revitalizacije parka.

U narednim godinama slijede i aktivnosti na uređenju Malog parka te dijela parka u Arnoldovoj ulici, gdje je također opće zdravstveno stanje stabala nezadovoljavajuće te je stoga potrebna i obnova tih parkovnih površina.

print