Novosti

PREDSTAVLJEN NOVI TURISTIČKI BREND Ivanec – Planinarski grad

Utorak

U nazočnosti velikog broja planinara, speleologa, predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja, uglednih gostiju među kojima je bio pomoćnik ministra turizma Robert Pende i direktor Županijske turističke zajednice Miran Bojanić Morandini, kao i brojnih zainteresiranih građana, u Muzeju planinarstva Ivanec u ponedjeljak je, 17. lipnja, predstavljen novi turistički brend Ivanca kao Planinarskog grada.

Iako Ivanec već više od 120 godina faktički živi i „diše“ kao planinarski grad, ovim službenim brendiranjem Ivanec sada posebno ističe ovaj identitet kao nacionalnu posebnost (prvi planinarski grad u Hrvatskoj) te ga nastoji učiniti tipičnim i prepoznatljivim u hrvatskoj turističkoj ponudi.

A to znači da će se odsad cjelokupni budući turistički razvitak Ivanca odvijati pod brendom Planinarskog grada.

Novi identiteski sustav Ivanca predstavio je Miroslav Ambruš Kiš, predstavnik tvrtke Flying Guitars d.o.o. iz Virovitice, koji je, kao koautor, od početka bio uključen u proces brendiranja Ivanca i koji je, kao planinar vrhunskih referenci (bio je i član ekspedicije koja je osvojila Mont Everest), osoba koja uživa pun autoritet kada je u pitanju kazivanje planinarskih tema.

U svom izlaganju on se osvrnuo na niz zanimljivosti koje se od davnina vežu uz povijest ivanečkog planinarstva. Istaknuo je mnoge stvari po kojima je Ivanec bio avangarda te na markantan način istaknuo vrijednosti, baštinu i fenomene zbog kojih je, rekao je, Ivanec ne samo doživljaj, već i vrijednost koja zaslužuje svoje mjesto u National Geographicu.

Istaknuo je i alate koji će ubuduće Ivanec kao Planinarski grad činiti prepoznatljivim.

A to je znak planinarske staze od Ivanca do vrha Ivančice koji je otisnut na tablama dobrodošlice u Ivanec, na majicama, na maskicama za mobitel, platnenim torbama i dr.

Među njima je i Planinarska čokolada – ručno rađena u privatnoj čokolateriji, prvorazredne kvalitete, upakirana kao iznimno lijep suvenir, a prati je likovno i dizajnerski sjajno osmišljena legenda o vitezovima ivanovcima.

Sve to će za izvjesno vrijeme posjetitelji moći ponijeti iz Ivanca kao originalan i dopadljiv suvenir.

Budući da je prva takva čokolada javnosti prikazana sinoć, a povodom Dana grada i Ivanja, ona je javnosti predstavljena kao Ivanjska (Ivanje=Ivanjska), dok će se ubuduće na tržištu pojaviti kao Planinarska čokolada.

Tim povodom svima nazočnima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić koji je od prvog trenutka ulaska u ovaj projekt bio aktivni sudionik svakog pojedinog koraka i ujedno, ravnopravni član gradskog tima, koji s profesionalnim kreativnim timom već gotovo dvije godine radi na konceptu stvaranja i profiliranja novoga brenda Ivanca.

- Ivanec – Planinarski grad. Zašto? Jednostavno – jer nam pravo na to daje naša tradicija i temelji koje Ivanec ima u povijesti razvoja planinarstva u Hrvatskoj. S druge strane, Ivanec sam sebe označava kao planinarski grad, u uvjerenju da ga upravo taj atribut individualizira i razlikuje od svih drugih gradova u Hrvatskoj pa i šire – pojasnio je Batinić.

Pohvale i čestitke projektu uputio je i dr. sc. Eduard Kušen:

- Bio sam ugodno iznenađen kad sam vidio i čuo koliko je truda posvećeno formiranju novog turističkog brenda Ivanca. Ugodno me iznenadila i knjiga Planinarski grad, koja prati ovaj projekt, a koja je rađena kao mozaik koji vrvi činjenicama o Ivancu i nagoni na razmišljanje i povezivanje činjenica i vrijednosti cijelog ovog rada – istaknuo je dr. Kušen te ocijenio da je knjiga „intelektualna igra kakvu prije nije vidio u Hrvatskoj“.

Skupu se obratio i pomoćnik ministra turizma Robert Pende, izaslanik ministra Garija Cappellija, koji je inače autor predgovora knjige Planinarski grad.

Osvrćući se na 130 godina organiziranog turizma u Hrvatskoj i ističući da i na kontinentu postoji duga turistička tradicija (a dio nje je i 120. obljetnica ivanečkog planinarstva), Pende je istaknuo potrebu povezivanja ivanečke turističke ponude sa Zagrebom, koji posjećuju brojni turisti iz cijelog svijeta, a koji žele vidjeti i zanimljiva mjesta u okolici.

- Ivanec može očekivati punu podršku Ministarstva turizma za razvoj svog brenda, ali i drugih sličnih brendova i njihovu emisiju na druga tržišta – naglasio je Pende.

Inače, za uspomenu na ovaj poseban događaj, svi koji su sinoć nazočili svečanosti dobili su prigodan poklon – platnenu vrećicu i majicu s novim logom Ivanca, knjigu Planinarski grad i Ivanjsku čokoladu.

Druženje nakon službenog dijela nastavljeno je uz prigodni domjenak, na kome su se našle i tradicionalne ivanečke gijere (ring torte) i domaći lipov čaj.

Svečanost je pjesmom uljepšao Ženski vokalni sastav Kaliope, a vodila ju je Vesna Matišić.

print