Novosti

U suradnji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i Grada Ivanca: Održan Poslovni uzlet Grada Ivanca 2019.

Srijeda

Grad Ivanec i Poslovna zona Ivanec d.o.o. u utorak su, 11. lipnja, u hotelu Orion bili domaćini Poslovnog uzleta, manifestacije namijenjene velikim, malim, srednjim i mikro poduzetnicima, obrtnicima i poduzetnicima početnicima, a koji je petu godinu za redom organiziran u suradnji s Poslovnim dnevnikom i Večernjim listom.

U ime organizatora, skupu se pozdravnim riječima obratio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević te, među ostalim istaknuo da je Ivanec među prvim gradovima u Hrvatskoj prepoznao nastojanje Poslovnog uzleta da se kvalitetnim i problemskim temama na terenu što više približi malim i srednjim poduzetnicima.

Gradonačelnik Milorad Batinić podsjetio je da je Ivanec slične teme pokretao još u sklopu Gospodarskog sajma od 2008. godine nadalje, da bi potom kroz Poslovni uzlet, kao manifestaciju nacionalnog tipa, pokušao probleme malih i srednjih poduzetnika podići na višu razinu te za njih osigurati sugovornike iz ministarstava i drugih mjerodavnih institucija koji su najpozvaniji da za njih nađu rješenja.

Skupu se obratila i pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrtništva Ivana Soić.

Kazavši da su digitalizacija i e-račun visoko aktualne teme, u kontekstu činjenice da od 1. srpnja e-račun postaje obavezan, ocijenila je da su ih organizatori skupa nametnuli u optimalno vrijeme.

S obzirom na širok spektar aktivnosti koje Ivanec razvija na poslovnom planu, uputila je gradu domaćine čestitke na radu i postignutim uspjesima.

U nastavku skupa je direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Lana Labaš nazočne upoznala s brownfield investicijama na području grada Ivanca.

Pritom je podrobno obrazložila projekt Poduzetničkog inkubatora, navela olakšice i benefite koji će na raspolaganju stajati poduzetnicima – početnicima koji uđu u njegov sustav (u obzir dolaze mlada poduzeća osnovana u razdoblju 2017. – 2019. godine) te najavila skoro raspisivanje javnog poziva.

Predstavila je i projekt klasične brownfield investicije, a to je ponovno stavljanje u proizvodnu funkciju bivšeg industrijskog pogona Varteksa u Ivancu.

Grad Ivanec je javni poziv za iskaz interesa za Varteks raspisao jučer.

Skup je potom nastavljen glavnom panel diskusijom na temu Problematika parafiskalnih nameta i e-poslovanje.

Uz gradonačelnika Batinića, u njoj su sudjelovali i voditeljica Službe za unapređenje poslovne klime u Ministarstvu gospodarstva Jasminka Barić, zatim, voditeljica Službe za digitalno gospodarstvo pri Ministarstvu gospodarstva Maja Radišić Žuvanić, isto tako i Anny Brusić, direktorica HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, dok je male poduzetnike našega kraja predstavljala Renata Peček iz M-fin usluga.

Panel je moderirala Ana Abrahamsberg iz Poslovnog dnevnika.

U iznimno zanimljivom panelu, koji je potrajao i više od predviđenih 45 minuta, sudionici su s raznih aspekata obradili ove teme.

Na skupu se dosta govorilo i digitalizaciji poslovanja bez koje, rečeno je, ne možemo biti konkurentni na svjetskom tržištu.

Iznijeti su brojni primjeri koji svjedoče da i u državnoj upravi, ali i u velikim poduzetničkim sustavima, ima velikih otpora digitalizaciji.

U tom kontekstu pohvaljen je pristup Grada Ivanca i Poslovne zone d.o.o. koji su se otvorili za digitalno poslovanje te najavili da će u skoro vrijeme korisnicima ponuditi model virtualnog poduzetničkog inkubatora.

U sklopu Poslovnog uzleta održana je i dobro posjećena, stručna radionica o novoj zakonskoj obvezi koja od 1. srpnja vrijedi za sve, a to je e-račun te o tome kako ga uvesti i primjenjivati u poslovanju. Sudionike je s pojedinostima upoznala Elizabeta Banić iz FINA-inog Centra za elektroničko poslovanje.

Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove Poslovni uzlet je iskoristio za predstavljanje ulagačkih mogućnosti na području našega grada i benefita koje gradska uprava nudi investitorima, kao i za prezentaciju spektra vlastitih usluga (konzultacije, priprema, kreiranje i apliciranje projekata na EU i nacionalne fondove, praćenje projekata) koje po subvencioniranim cijenama nudi svim zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima, OPG-ovima i dr.

print