Novosti

ODRŽANA ZELENA ČISTKA 2019. Grad Ivanec je ponovno bio najmasovnije radilište u Hrvatskoj!

Ponedjeljak

Stotine građana iz velike većine mjesnih odbora, DVD-ova i brojnih civilnih udruga u subotu su, 27. travnja, osmu godinuza redom, bili dio gradske ekološke akcije Zelena čistka Ivanec 2019.

Vrijeme se pokazalo idealnim pa su akcije skupljanja otpada iz prirode i uređenja javnih prostora (društvenih domova, sportskih i dječjih igrališta, sječe raslinja i potkresivanja granja uz prometnice) održane na cijelom području, a radilo se na 40-ak lokacija.

Akciju je organizirao Grad Ivanec koji je pokrio sve troškove logistike, uključujući nabavu vreća i zaštitnih rukavica, goriva za kosilice te toplog obroka i sendviča za sve volontere. Za organizirani odvoz pobrinuo se Ivkom d.d. 

Generalna ocjena ovogodišnje Čistke jest da se, unatoč sporadičnim slučajevima, količine odbačenog krupnog otpada u prirodi i nadalje smanjuju. 

Izuzetak su uvijek ista mjesta, a to su šumom i grmljem obrasli predjeli uz ceste, gdje tranzitni putnici iz automobila odbacuju velike količine krupnog, građevinskog i kućnog otpada.

Ono što nije dobro jest to što su ove godine na terenu uočene povećane količine odloženog građevinskog otpada kao i onogkoji spada u kategoriju opasnog.

Radilišta širom gradskog područja obišao je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenicima Lidijom Kozina i Brankom Putarekom.

-Veseli me odaziv građana iz gotovo svih mjesnih odbora, DVD-ova i brojnih udruga. Volonteri na terenu odrađuju golem posao! Ovakav odaziv upućuje na izgrađenu ekološku svijest naših građana i to je najveća vrijednost ove akcije. No, cilj naše Zelene čistke nije samo fizičko uklanjanje otpada iz prirode, već i okupljanje i druženje nakon akcije. I ono najvažnije, a to je poruka svim našim nemarnim sugrađanima: Prestanite odlagati svoj otpad u prirodu jer za takve postupke više nema, a niti će biti bilo kakvog opravdanja i tolerancije – poručio je Batinić te svim sudionicima uputio javnu zahvalu na velikom odazivu akciji.

A kako je bilo u ovogodišnjoj Zelenoj čistki, pogledajte u pratećoj galeriji fotografija.

print