Novosti

Projekt „Moj grad u muzeju“: Učenici OŠ Ivanec i PŠ Kuljevčica u Muzeju planinarstva

Utorak

Tijekom proteklog tjedna učenici drugih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca te Područne škole Kuljevčica održali su izvanučioničku terensku nastavu u Muzeju planinarstva Ivanec.

S obzirom da je tema nastavne jedinice bila Upoznajmo svoje mjesto na putu od Osnovne škole do muzeja, dipl. pov. umj. i arh. Ivančica Peharda učenike je upoznala s nazivima ulica te tko je bio Ladislav Šaban, a tko Rudolf Rajter, čime se bavio Mirko Malez, tko su bili ivanovci, zašto je obitelj Kukuljević-Sakcinski važna za Ivanec, gdje se nalazio Stari grad Ivanec i što je na tom mjestu bilo prije itd.

U Muzeju planinarstva učenici su naučili što je muzej, što se u njemu čuva, zašto uopće postoje muzeji, kako se zove osoba koja radi u muzeju, a brine se o zbirkama koje su u njemu pohranjene.

Drugi dio aktivnosti provela je učiteljica povijesti Suzana Jagić, koja je uz asistenciju članova Povijesne skupine Darije Strugar i Marina Bruže-Habeka, putem prezentacije upoznala  učenike s Ivančanima po kojima su ime dobile današnje ivanečke ulice s naglaskom na  ispravno pisanje njihovih naziva.

Na kraju su učenici razgledali stalni postav planinarske opreme u muzeju i izložbu speleoloških fotografija te se uz pjesmu „Poleg jedne vel'ke gore“ uputili natrag prema školi.

Provedene aktivnosti dio su projekta „Moj grad u muzeju“ koji Muzej planinarstva provodi u suradnji s ivanečkom Osnovnom školom.

print