Novosti

Upozorenje vatrogasaca: Oprez kod spaljivanja otvorenih površina, samo jučer – 4 požara

Petak

Dolaskom prvih sunčanih dana i povoljnih vremenskih uvjeta započinju radovi na pripremi poljoprivrednih zemljišta.

Iako je ekološki najprihvatljivije, a s aspekta opasnosti od nastanka požara i najsigurnije, kompostiranje biljnog otpada i biljnih ostataka se još uvijek ne primjenjuje u dovoljnoj mjeri.

Upravo u proljetno vrijeme vatrogasci u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske  bilježe povećan broj požara nastalih uslijed spaljivanja biljnog otpada. Da Ivanec ne odstupa od tog prosjeka, pokazuje podatak da su DVD-ovi našega kraja samo jučer intervenirali u gašenju četiriju požara koji su izmaknuli kontroli. Zbog (ne)pristupačnosti terena,  u pravilu za gašenje takvih požara potreban je veći broj vatrogasaca i specijalnih vatrogasnih vozila, a što uvelike opterećuje proračune vatrogasnih društava i lokalne uprave – upozorava zapovjednik VZG Ivanec Ivan Putarek.

Požari se mogu dogoditi i vama!

Pod uvjerenjem da se požari događaju nekome drugome, a ne nama samima, samom spaljivanju biljnog otpada često se pristupa neozbiljno, kršeći pritom nekoliko zakonskih odredaba kao što je Zakon o zaštiti od požara, Zakon o šumama te Odluku Grada Ivanca o uvjetima i mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru.

Odlukom je propisano da  svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave,  vlasnici odnosno korisnici otvorenog prostora na kojem se namjerava poduzeti radnja spaljivanja, dužni su o tome podnijeti prijavu nadležnoj vatrogasnoj postrojbi najkasnije 5 dana prije planiranog spaljivanja.

Kada ne moramo obavijestiti vatrogasce o planiranom spaljivanju biljnih ostataka?

Vlasnici koji spaljuju biljne ostatke na površini do max 100 m2 ili do 1m3 biljnog otpada koji se nalazi na jednom mjestu, ne moraju obavijestiti vatrogasne postrojbe. Međutim, valja imati na umu da je potrebno osigurati i ispoštovati sljedeće uvjete:

  • spaljivanje obavljati samo danju i za mirna vremena
  • oko mjesta spaljivanja potrebno je osigurati – očistiti sigurnosni pojas od najmanje 3 metra
  • minimalna udaljenost mjesta spaljivanja od građevina mora iznositi najmanje 20 metara
  • spaljivanje smije obavljati samo punoljetna i zdrava osoba, a osobe koje su obavljale spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati, ostatke vatre i žara u potpunosti pogasiti i tek nakon toga napustiti mjesto spaljivanja
  • uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva za gašenje  požara (lopate, metlanice, voda i dr.), ovisno o vrsti i obimu tvari koja se spaljuje
  • tvari koje se spaljuju moraju se izmjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata i površina koje bi vatra ili dim mogli ugroziti

Grad Ivanec financira trošak spaljivanja zapuštenog zemljišta!

Ukoliko se izvidom od strane nadležne vatrogasne postrojbe utvrdi da vlasnik parcele iz opravdanih razloga nije u mogućnosti samostalno osigurati odgovarajuće preventivne mjere, spaljivanje će odraditi nadležna vatrogasna postrojba. Trošak spaljivanja iznosi 0,10 kn/m2 i snosi ga vlasnik zemljišta koje se spaljuje.

Uslugu spaljivanja poljoprivrednog zemljišta snosit će Grad Ivanec ukoliko vlasnik parcele namjerava u roku od godinu dana poljoprivredno zemljište privesti namjeni poljoprivredne proizvodnje.

Za izazivanje požara kazna zatvora i do 60 dana!

Zakonom o zaštiti od požara propisana je novčana kazna od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana kaznit će se fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Iz Vatrogasne zajednice grada Ivanca pozivaju građane na dodatan oprez te da svaki uočeni požar prijave vatrogascima na broj 193.

print