Novosti

Kino Ivanec: Potresno filmsko svjedočanstvo preživjelih zatočenika srpskih logora

Četvrtak

U srijedu, 20. veljače, u prepunom Kinu Ivanec održana je projekcija dokumentarno-igranog filma "Glavu dole, ruke na leđa".

Riječ je o filmu koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata te putem dokumentarnih snimki i potresnih svjedočanstava preživjelih branitelja prikazuje dramatične trenutke njihova zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja u srpskim koncentracijskim logorima. 

Podsjećamo, 11. rujna 1991. godine 185 policijskih službenika tadašnjih Policijskih postaja Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec upućeno je na ispomoć u Policijsku upravu vukovarsko-srijemsku, kao zamjena dotadašnjoj grupi. 

Od tog je broja poginuo 21 policijski službenik, za petoricom se još traga i vode se nestalima, ranjeno je 66 policajaca, a 119 ih je odvedeno je u srpske koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd.

Iz Policijske postaje Ivanec 34 policajca su branili Vukovar u toj smjeni. 

U borbama je poginuo Dragutin Godinić, Tomo Jambor i Josip Kapustić ubijeni su na Ovčari, a poginuli vukovarski branitelj Stjepan Vusić iz Jerovca bio je pripadnik Policijske postaje Varaždin.

31 pripadnik Policijske postaje Ivanec preživio je torturu srpskih koncentracijskih logora, među njima petorica čak 269 dana - zapovjednik postrojbe Ivan Piskač, Zvonko Držaić, Dragutin Špac, Vjekoslav Špac i Stjepan Vresk.

Moderator programa bila je Vesna Matišić, a prije početka projekcije, hrvatsku himnu odsvirao je tamburaški sastav 'Biseri', većim dijelom sastavljen od hrvatskih branitelja-zatočenika srpskih koncentracijskih logora.

U ime organizatora, UDVDR-a Ogranak Ivanec i HVIDRA-e Ivanec, skupu se obratio Ljudvek Cikač, a u ime produkcije filma Dragutin Špac, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora.

Projekciji je, uz ostale, nazočilo 15-ak vukovarskih branitelja -zatočenikalogora, kao i neki glavni akteri filma, koji su se po završetku predstavili publici, od koje su dobili dugotrajni, spontan aplauz.

Također, završetak filma obilježio je i nastup Tamburaškog sastava Biseri, koji je odsvirao dvije prigodne pjesme.

Projekciju filma pomogli su njegova produkcija na čelu sa Stipom Majićem Pipetom, kao i Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold Ivanec, Gradska knjižnica i čitaonica Gustav Krklec, dr. sc. Suzana Jagić, Namještaj Rudi d.o.o., građani - donatori te članovi dviju ivanečkih braniteljskih udruga, organizatora ovog događaja.

print